Introducció
Aquest web recull un treball de final de carrera (ara en diuen grau) d’Humanitats que es va elaborar entre els anys 2005 i 2006. Es fonamenta en el periple d’un grup de soldats de lleva i les persones del seu entorn, gent del municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, als anys 30 del segle passat.
Tenint en compte que, en aquell moment, al municipi hi vivia un miler de persones, el treball ens permet fer una observació a petita escala de l’evolució de Catalunya en un període de temps molt concret: des dels canvis que va generar l’arribada de la República fins a les conseqüències de la guerra i la duresa de la postguerra. En cap cas, però pretén ser una anàlisi del país.
El treball intenta oferir una visió holística dels fets descrits, amb recursos de diferents ciències humanístiques. De tota manera, cal tenir en compte que l’autora hi té una forta implicació sentimental. Així, es dona veu a persones, algunes de les quals familiars seus directes; alguns capítols s’introdueixen amb poemes de Ricard Creus, concretament, L’esclat i El final de la guerra, en un intent de mostrar al lector que a més de trobar-hi informació, també es demana la seva empatia amb els fets descrits.
Cal considerar que, des del punt de vista acadèmic, han quedat alguns fils que es podrien estirar i fer-ne una investigació més aprofundida.