Construït l’any 1927, aquest teatre era un dels més grans de l’època; no només de Manresa, sinó de tot Catalunya. Tenia capacitat per a més de 2.000 espectadors, entre la platea –amb mil butaques- les llotges, l’amfiteatre i el galliner. Segurament per aquesta raó el seu impulsor, l’empresari Andreu Cabot, li va posar el nom de GRAN KURSAAL. Es va inaugurar amb una funció de gala de l’òpera ‘Aida’ de Verdi l’agost de 1927, coincidint amb la Festa Major de Manresa.
Des de llavors l’espai, pensat inicialment com a cinema, alternava les projeccions amb una gran varietat d’actes i espectacles: obres de teatre, sarsueles, òperes, concerts de música clàssica i moderna, funcions de revista, espectacles de dansa, conferències, Jocs Florals, festivals, mítings… Va acollir, per exemple, els actes de commemoració de la proclamació de les Bases de Manresa amb la presència de Francesc Macià (el 1931), la darrera actuació del baríton Marcos Redondo en el seu comiat dels escenaris fora de Barcelona (el 1957), o actuacions musicals de personalitats rellevants com Pau Casals dirigint la seva orquestra (el 1930) o el pianista polonès Arthur Rubinstein (el 1931).
El Kursaal va mantenir l’activitat fins el 1988, any que el va comprar l’Ajuntament de Manresa. A l’espera de disposar de finançament municipal per fer-ne la rehabilitació, i en desús, el teatre es va anar degradant. Només el pati s’obria en moments puntuals per fer-hi alguna activitat.
El Teatre Kursaal va tornar a obrir les portes la vigília de Nadal de 1995. L’associació cultural El Galliner va escollir aquest espai per presentar-se públicament i reivindicar aquest equipament per a la ciutat. Es tractava de fer una visita a l’edifici en petits grups tot fent un recorregut al llarg del qual es podien veure disciplines artístiques diverses interpretades per actors i actrius, músics, cantants, ballarines…
La visita s’acabava al pis més alt del teatre, el galliner. Aquí, els membres de la nova entitat, explicaven als visitants la voluntat de treballar per la recuperació del Kursaal, amb el repte de posar-lo en funcionament a deu anys vista. Aquell mateix dia El Galliner va posar a la venda les entrades per a la ‘reinauguració’ que van preveure per l’any 2006.
El suport i la implicació popular de la ciutadania va fer que el 1999 l’Ajuntament iniciés el procés per a la recuperació del vell teatre. Un procés que va culminar el 20 de febrer de 2007 amb la inauguració oficial del nou equipament, amb una sala gran de 800 localitats, i una altra de petita, polivalent, amb capacitat per a 200 persones.
La recuperació del Kursaal va iniciar una segona etapa en la vida d’aquest equipament, convertit actualment en un referent en la difusió de les arts escèniques d’àmbit nacional.