El 1948 es va inaugurar el Cinema Cataluña, després de dos anys d’obres que inicialment planificaven un cinema amb el nom de Windsor. Es va instal·lar a la cruïlla del que llavors era el passeig de José Antonio, amb el carrer Magí Canyelles.
Tenia capacitat per a més de 1.800 espectadors, entre platea i amfiteatre; i butaques encoixinades; diferència destacable respecte dels altres locals de la ciutat, que les tenien de fusta. El 29 d’agost del 1948, per la Festa Major de Manresa, s’hi va projectar la primera pel·lícula: “Aquella noche en Río”.
Durant molts anys el Cataluña va ser el cinema de més categoria de la ciutat i per això acollia les estrenes més importants. Així, pocs dies abans del Nadal del 1951 s’hi va estrenar “Lo que el viento se llevó” en dues sessions, una a la tarda i l’altra al vespre; i sessions matinals els diumenges a les deu del matí. Les entrades per anar a veure aquesta històrica pel·lícula costaven quinze pessetes.
El 1953 s’hi va projectar, per primer cop a la ciutat, una pel·lícula en Cinemascope: ‘La túnica Sagrada’, tot un esdeveniment tècnic que de mica en mica es va anar generalitzant a altres cinemes de la ciutat.
En els primers temps, el Cataluña obria de dijous a diumenge però a la meitat de la dècada dels cinquanta va passar a obrir només els dissabtes, diumenges i festius.
Va tancar portes el 1987, quan al seu costat ja funcionava des de 1976 un altre cinema: l’Atlàntida, inaugurat aquell any amb la projecció de ‘Tiburón’. L’espai que ocupava el Cataluña va servir llavors per obrir-hi tres sales noves molt més petites i crear el 1988 els multicinemes Atlàntida. El Festival internacional de cinema negre de Manresa (Fecinema), un certamen que es va celebrar anualment a la ciutat entre 1999 i 2012, hi va fer sempre les seves projeccions.
L’any 2000 es va iniciar la darrera etapa de l’equipament amb el tancament de l’Atlàntida original i, el 2012, també van tancar les tres sales que ocupaven l’espai de l’antic Cinema Cataluña.