Teatre Conservatori

L’any 1849 l’Ajuntament de Manresa va demanar a l’Estat que cedís a la ciutat l’espai que ocupava el pati i el claustre de l’antic convent dels dominics de Sant Pere Màrtir per fer-hi un “Conservatorio de música i declamación”.

Un cop concedida la cessió de l’espai, l’Ajuntament va impulsar la constitució d’una Junta d’accionistes perquè es fes càrrec de la construcció del Conservatori. El 1876 es van iniciar les obres, sota la direcció de l’arquitecte Josep Torras Argullol i el 9 de novembre de 1878 se’n va fer la inauguració. El Conservatori ha estat, durant molts anys, el teatre més important de la ciutat. És un teatre en forma de ferradura. Inicialment tenia una platea i 3 pisos i s’hi accedia per la Muralla de Sant Domènec.

Al Conservatori s’hi han fet les obres de teatre més significatives, varietés, Pastorets, Innocentades, concerts, cant coral, òpera, sarsuela, dansa, Jocs Florals, mítings, etc.

I també cinema. De fet el Conservatori va ser el primer local de Manresa on es va projectar “cinema”. Era el 27 de desembre 1896. La premsa anunciava el gran esdeveniment del “Kinematógrafo” qualificant-lo d’invent sensacional. Des de 1907 i fins el 1988, el Conservatori va oferir una programació estable de cinema.

Entre el 1929 i 1936 va acollir una programació teatral organitzada per l’entitat ‘Els Amics del Teatre’. L’actriu Margaria Xirgu hi va representar FUENTEOVEJUNA l’octubre de 1935.

Durant el període de la guerra civil el teatre va ser col·lectivitzat. Però a partir de 1939 l’empresa Padró en recuperà la gestió.

L’estructura actual del teatre és el resultat de les obres que s’hi van portar a terme als anys seixanta. Van servir per abaixar la platea un nivell i es va guanyar un pis, i també es va desplaçar l’accés principal de la Muralla fins aquí, la plaça Fius i Palà.

L’any 1988 l’Ajuntament, al mateix temps que va comprar el Teatre Kursaal  t, va recuperar-ne la gestió.

El 1995 va néixer l’associació cultural el Galliner, amb l’objectiu de recuperar del teatre Kursaal i també d’oferir una programació municipal estable de teatre i dansa que servís de llavor per la captació de nous públics. L’entitat va programar al Conservatori i va revitatlitzar la difusió de les arts escèniques a la ciutat.

Amb la reinauguració del teatre Kursaal el 2007, el teatre Conservatori va disminuir les activitats.

Actualment el Conservatori continua gaudint d’una intensa activitat escènica: la programació estable d’espectacles familiars Imagina’t, Platea Jove una programació per a joves, la tradicional Innocentada… a més de moltes altres iniciatives culturals.

 

Buscar a tot memoria.cat