En aquest apartat podeu veure el vídeo de l’acte d’homenatge a la historiadora manresana Rosa Toran Belver i del retorn dels alumnes dels instituts que van visitar Mauthausen, en el marc del Projecte Manresa-Mauthausen. El vídeo va ser enregistrat per l’Ajuntament de Manresa.
L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa i els instituts del Projecte Manresa-Mauthausen, es va celebrar a l’Espai La Plana de l’Om, el 29 de juny del 2024. L’objectiu era reconèixer la tasca incansable de Rosa Toran per la pervivència de la memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis i per la seva lluita contra el feixisme i escoltar les veus dels alumnes que havien visitat Mauthausen.
Nascuda a Manresa el 5 de novembre de 1947, la historiadora i professora Rosa Toran era neboda de Bernat Toran, que fou deportat i assassinat a Gusen als 23 anys. A partir d’aquest vincle familiar, va ser membre activa de l’Amical de Mauthausen, de la qual va ser també presidenta.
Rosa Toran va morir a el Masnou el 30 de juny de 2023. Ja no va poder participar en el viatge d’aquell any amb motiu dels actes internacionals de commemoració de l’alliberament dels camps de concentració nazis de Mauthausen, Gusen i Ebensee. Ella, des de l’Amical de Mauthausen, era una de les principals impulsores i organitzadores d’aquests viatges transformadors on participen alumnes de secundària.
La participació dels alumnes del projecte Manresa-Mauthausen
Per això, l’acte d’homenatge portava per títol “Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran Belver”, i s’acompanyava de la participació de l’alumnat dels instituts del Projecte Manresa-Mauthausen que aquest mes de maig han viatjat a Àustria pels actes celebrats per l’alliberament dels camps.
Durant l’acte, que va ser conduït per Pep Castilla, del Projecte Manresa-Mauthausen i membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa, i Mercè Argemí, tècnica de l’Ajuntament, van intervenir l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; Joan Calvo, president de l’Amical de Mauthausen; Vicenç Villatoro, escriptor i especialista en temes de memòria històrica; Joaquim Aloy, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, i els fills de Rosa Toran, Xavier i Neus. També es van projectar vídeos amb les intervencions de Sara J. Brenneis, especialista en literatura concentracionària, i Concha Díaz Berzosa, de l’Amical de Mauthausen de Madrid.
La lectura d’unes reflexions que havia escrit Rosa Toran, el videoresum del viatge a Mauthausen i unes intervencions musicals a càrrec de l’alumnat van completar la sessió.
“El llegat combatiu de Rosa Toran es queda al Bages” (Crònica de l’acte del diari Regió7, 29/6/2024)