Soler i March, Alexandre

Biografia

(1874 -1949)

Arquitecte. Deixeble de Domènech i Montaner. Fou director de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (1931-1936), president de l’Associació d’Arquitectes de Catalunya i president de la Junta de Museus de Barcelona.

Fou autor de nombroses obres arquitectòniques, bona part d’elles anteriors al període republicà: a Barcelona destaca la casa Heribert Pons, actualment conselleria de Finances. El 1916 va fer el pedestal del monument a Rafael Casanova, amb Josep Llimona com a escultor. Va realitzar, juntament amb Francesc Guàrdia, una obra modernista cabdal, el mercat de València (1910-28).

A Manresa, va projectar l’ampliació del convent de Santa Clara i va realitzar l’edifici de l’Institut Lluís de Peguera, d’estil modernista en transició cap al noucentisme. Igualment, és autor de l’agulla piramidal que rematava la torre de la Seu i que fou enderrocada a l’inici de la guerra civil. A Rajadell, realitzà el conjunt arquitectònic modernista de Can Gallifa (masia Noguera) que, durant la guerra, es reconvertí en La Llar de l’Infant, on s’acollia a nens i nenes refugiats i/o orfes a causa del conflicte bèl·lic.

Documents

(Document procedent de l’Arxiu Comarcal del Bages).

Any 1931. Carta d’Alexandre Soler i March a l’alcalde Lluís Prunés tot agraint la felicitació que l’Ajuntament manresà li havia fet arribar amb motiu del seu nomenament com a Director de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona.

Fotografies

Retrat d’Alexandre Soler i March

Ressò a la premsa

Manresa. Ressò al diari “El Pla de Bages”, del  15-5-1935, d’una conferència d’Alexandre Soler i March sobre la Seu de Manresa

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)