El 21 de setembre de 1916 va constituir-se l’Associació de la Premsa de Manresa i Comarca, que agrupava els redactors o col·laboradors d’alguna publicació del Bages o els corresponsals de publicacions d’altres zones. Això no obstant, l’entitat admetia socis no periodistes però protectors a través de quotes mensuals.
L’article segon del seu Reglament declarava les intencions de l’entitat que es definia apolítica: “La defensa de la Premsa de la localitat i comarca; la seva dignificació, el millorament del seus medis de viure, tant en l’ordre moral com material, la difusió de la cultura; estrènyer els llaços de companyerisme; resoldre les qüestions que afectin al professional, ajudant-lo en el compliment dels seus deures i en la defensa dels seus drets; socórrer els companys en els moments d’apremiants necessitats; treballar pel foment de la cordialitat de relacions entre els associats i procurar el respecte mutu i vetllar pel bon nom i respectabilitat del periodisme i periodistes; fomentar i mantenir relació amb les entitats similars de Catalunya i Espanya”.
L’entitat dugué a terme exposicions d’art, concerts, conferències, certàmens literaris i fins i tot creà una Cooperativa per a la construcció d’una “Barriada-Jardí” per a periodistes a la zona de la Creu Guixera, obra que mai no es realitzà.
Durant l’època republicana presidiren l’entitat Josep Prat Piera, Joan Espinalt Oller i, partir del 1933, Joan Solernou. Aquell any les discrepàncies entre els carlistes i periodistes d’esquerres que reclamaven una reforma profunda de l’entitat acabaren en l’expulsió o baixa voluntària d’aquests darrers.
El 1931 organitzà el VIII Congrés de la Federació d’Associacions de La Premsa Catalano-Balear, celebrat a Manresa. Del 22 al 25 d’octubre, un centenar de periodistes de diverses poblacions catalanes i de les Balears, varen allotjar-se a Manresa on celebraren vàries sessions de treball i feren sengles excursions i visites tan a Manresa com a Montserrat, Súria i Fígols.
L’any 1935, sota el patronatge de l’Ajuntament de Manresa en un moment que estava en mans de les dretes arran dels Fets del 6 d’Octubre, l’entitat organitzà uns Jocs Florals que tingueren lloc l’1 de setembre al Teatre Conservatori. Aquests Jocs Florals foren els darrers celebrats en període de normalitat cultural i lingüística.
El juliol del 1936, l’Associació va desaparèixer i el seu local del Passeig de Pere III, fou confiscat pel partit Acció Catalana Republicana.
Després de la Guerra Civil, l’entitat es transformà en el “Centro Cultural de Amigos de la Prensa de Manresa y Comarca”. El 23 de febrer de 1941, amb motiu de les festes de la Llum, al Teatre Conservatori se celebrà, convocat per l’entitat periodística, un nou “Certamen Literario”, sota el patrocini del “Ayuntamiento Nacional de esta ciudad”, començant així a establir-se una continuïtat tot i els condicionants polítics, socials i lingüístics de la dictadura franquista.
Documents
(Document procedent de l’Arxiu Comarcal del Bages).
Any 1931. Discurs de l’alcalde Lluís Prunés en l’acte inaugural del VIIIè Congrés de la Federació d’Associacions de La Premsa Catalano-Balear, celebrat a Manresa del 22 al 25 d’octubre.
Fotografies
17-9-1933. Assistents a una excursió a S’Agaró i Sant Feliu de Guíxols, organitzada per l’Associació de la Premsa de Manresa i Comarca.
Periodistes manresans. D’esquerra a dreta, Valeri Caldes, X, Ramon Barniol, Josep Soler Agustench i Pere Ausió
Membres de l’entitat.
Manresa. 22-25/10/1931. Celebració del VIII Congrés de la Federació de la Premsa Catalano-Balear.