El 1923, l’antiga raó social P.Jorba i Fills, que l’any 1904 s’havia instal·lat en un bonic edifici d’estil modernista a la Plaça de Sant Domènec, esdevingué Indústries i Magatzems Jorba S.A. Prèviament el negoci Jorba havia estat al carrer d’Urgell (1886) i al carrer del Born (1893).
Igualment, l’any 1911, els Jorba havien obert una botiga a Barcelona, que amb el temps es convertiria en els magatzems més grans de la capital catalana i el 1918 havien inaugurat també una sucursal a Brussel·les. Sota la direcció de Joan Jorba i Rius (1867-1938), els Magatzems Jorba esdevingueren un dels establiments comercials més importants de l’Estat, amb prestigi també a l’estranger.
L’objectiu de la societat era la dedicar-se “primordialment a la indústria de filats i de teixits de cotó i de llana i a la compra i venda de tots els articles que cregui necessaris per al millor desenvolupament de les indústries i magatzems”. La nova societat adoptà l’emblema de “Labor Omnia Vincit”, àmpliament difós i fet realitat.
Les originals idees publicitàries i les constants innovacions comercials, donaren a la Casa Jorba una aurèola de popularitat, amb el consegüent augment del negoci. La instal·lació, el 1909 d’un elefant gegant que oferia joguines si tiraves una moneda o bé, la monumental crema d’un barret de palla gegant davant la botiga, per la revetlla de Sant Pere l’any 1915, en són una bona mostra.
A la dècada dels vint, l’empresa Jorba participà tant en les Fires de Mostres de Barcelona com en la gran Exposició Universal de Barcelona l’any 1929.
En la dinàmica de fer créixer el negoci, un dels encerts més notable de Joan Jorba i Rius fou la creació de la “Revista Il·lustrada Jorba”, publicació mensual que, de manera gratuïta era tramesa als principals clients. Per espai de vint-i-vuit anys (del 1909 al 1937), “Revista Ilustrada Jorba”, arribà puntualment a milers de cases d’arreu de Catalunya, de l’Estat Espanyol i també de diversos països de l’Amèrica llatina. L’edició de la revista, amb un tiratge aproximat de 15.000 exemplars, es feia a la Impremta de Sant Josep.
L’esperit emprenedor i el sentit d’oportunitat comercial de Joan Jorba queden molt ben reflectits en la carta que van adreçar a Joan Selves, acabat de nomenar alcalde de Manresa l’abril del 1931: “esta casa se ha propuesto modificar toda clase de banderas pertenecientes al régimen monárquico, cambiando sus colores por los que ha adoptado el actual régimen republicano, a fin de que esta transformación se realice con el máximo de economía posible para el público”.
L’any 1935, en plena fase expansionista de les Indústries i Magatzems Jorba S.A. encara sota la direcció de Joan Jorba i Rius, s’iniciava la construcció d’uns grans magatzems a l’actual muralla del Carme, amb uns superfície útil de 6.400 metres quadrats. Una primera fase de l’edifici projectat per l’arquitecte barceloní Arnald Calvet seguint el corrent anomenat Art Déco, corresponent al tram del carrer Nou, fou inaugurat el desembre de 1936.
Durant la Guerra Civil, Joan Jorba i Rius es va veure implicat en un judici revolucionari celebrat a Tarragona, on fou jutjat per uns fets de la Setmana Tràgica de 1909. Amb l’ajut d’alguns manresans i amb el suport dels treballadors de la casa, Joan Jorba va sortir d’aquest mal pas però en sortí molt ressentit física i psíquicament. El 1936, l’empresa fou col·lectivitzada. Joan Jorba fou reclòs a casa seva, encara que mantenia contactes amb els directius de l’empresa. Morí el dia 21 de març de 1938.
Acabada la guerra, el fill de Joan Jorba, Pere Jorba i Vall, reprengué la construcció de l’edifici.
Documents
Manresa. La Casa Jorba.
(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).
Anys 30: Oferiment de la casa Jorba a l’Ajuntament de Manresa per transformar les banderes monàrquiques en republicanes i la nota d’acceptació del servei per part del consistori; sol·licitud de Joan Jorba a l’alcalde Prunés per accedir a l’Arxiu Municipal per tal de documentar-se per un article de la Revista Il·lustrada Jorba; la Casa Jorba convida a l’alcalde Prunés a descobrir una làpida commemorant una catàstrofe ocorreguda al Pont de Vilomara el 1902. Alguns anuncis de la Casa Jorba apareguts a la premsa de Manresa durant els anys trenta.