El bàsquet

Taula de continguts

El primer partit de bàsquet que es jugà a Manresa del qual es té constància fou a l’any 1929. Fou al camp del Pujolet com a preludi d’un partit de futbol. S’enfrontaren dos equips del club recentment creat Manresa Basket Ball (Manresa BB), la vermella i la blanca. L’entitat es va inscriure a la Federació Catalana de Basquetbol el 1931.

Aleshores, a manca de pavellons coberts a la ciutat, els partits de bàsquet tenien lloc a l’aire lliure, cosa que contrastava amb el motiu de l’origen d’aquest esport, a la costa est dels Estats Units: poder practicar una activitat física en un lloc tancat atesa la cruesa dels hiverns d’aquella zona.

El mateix 1931 naixia una nova entitat que s’anomenà “Bages”, adherida al Centre Excursionista de la Comarca de Bages i que jugava al camp de la Bonavista.

Entre els anys 1930 i 1936 proliferaren les penyes que constituïen les pedreres dels equips de bàsquet manresans. Els partits solien disputar-se a l’anomenat camp del Blanqueig, davant la fàbrica del mateix nom que es trobava situada entre el darrer tram del passeig de Pere III i l’inici de la carretera de Santpedor.

El 30 d’agost del 1931 tingué lloc la presentació, al camp del Pujolet, del Club Femení i d’Esports de Manresa, que disputà un partit amb el Club Femení d’Esports de Barcelona.

A partir de la temporada 1932/33, el Manresa BB inicià una carrera meteòrica que culminà el 1934 amb l’ascens a primera divisió, on competí amb els millors equips de Catalunya. En aquest sentit, fou notòria la rivalitat vers els equips de Barcelona: sovint la premsa i esportistes manresans acusaven els equips barcelonins de ser afavorits pels arbitratges i per la Federació Catalana d’aquest esport.

El 23 d’agost del 1934 les dues entitats del bàsquet manresà, Manresa BB i Bages, es van fusionar donant lloc a la Unió Manresana de Basket Ball. En la següent temporada, la del 1935, la nova entitat quedà campiona de Catalunya de segona divisió.

Entre els jugadors més destacats de l’època, cal esmentar els germans Soler, de la fàbrica del Blanqueig, Domènec Òrrit, Emili Trias, Ramon Montagut, Garcia i Surroca.

Fotografies

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)