El 15 de març de 1932 Josep M. Batista i Roca presentà a Manresa la delegació de l’entitat catalanista Palestra. L’entitat, presidida per Pompeu Fabra i que tenia com a secretari el mateix Batista i Roca, es presentà a la ciutat així: “l’Organització Nacional de la Joventut Catalana, s’adreça a tots els joves catalans sense distinció d’idees. Sols una condició exigeix: la fermesa de conviccions patriòtiques”.
Palestra dugué a terme una intensa activitat: cursos sobre història, literatura, art, llengua, competicions esportives, campaments de muntanya, campanyes de medicina preventiva, de cinema en català i d’acció social obrera. També elaborà una estadística dels rètols en català i castellà existents a Manresa, així com dels lectors en català. En foren membres destacats a nivell local: el metge Josep Tuneu i Gassó (que també militava a Estat Català), Josep Novell, Ramon Bosquet, Joan Vergé i Isidre Puntí.
L’entitat s’estructurava en seccions i centres d’estudis i també disposava d’un departament d’Acció Patriòtica, que organitzava trobades i conferències.
Durant la República, a Manresa, Palestra es mostrà molt activa donant suport a la integritat de l’Estatut d’Autonomia.
Documents
(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).
Anys 1932-1933. Cartell de l’entitat en pro de la compra de llibres en català durant la Diada de Sant Jordi; cartell de l’entitat per tal de fomentar la lectura; carta del comitè pro-catalanització a l’alcalde Marcet demanant-l’hi una subvenció per a la campanya i dictamen de l’alcaldia amb l’aprovació d’un ajut de 100 pessetes.