La creu de cal Gravat durant els anys deu del segle XX. «Situada més amunt de la Culla, en el pla anomenat de cal Gravat, a la punta del collet sobre'l camí de Viladordis», Joaquim Sarret i Arbós ens indica que aquesta creu, anomenada també «de Coscoiola», ja es trobava documentada al segle XVI.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
L'església de la Salut a Viladordis. Datada al segle XI, aquesta església romànica va ser durant molt de temps sufragània de la Seu de Manresa, fins que l'any 1878 passà a dependre de l'església parroquial del Pont de Vilomara, per esdevenir ja en ple segle XX parròquia pròpia. Pel novembre del 1890, la imatge de la Verge, que havia estat restaurada, va ser traslladada en processó des de les Escodines, tot passant per cal Gravat. Al redós d'aquest santuari, que era un dels llocs preferits pels manresans per fer-hi aplecs i romeries populars, es desenvolupà un nucli urbà que a poc a poc s'anà dotant dels serveis més imprescindibles, com una escola elemental, després de reiterades súpliques.
Procedència: Arxiu Francesc Villegas i Martínez.
L'església de Sant Pau al començament del segle XX. Des de final del segle XV fins a l'any 1700, el conjunt de la capella i l'edifici annex, que havia estat un hospital de leprosos, fou un monestir dels monjos de Poblet. Després passà a mans de la companyia de Jesús fins a la seva expulsió l'any 1767. En aquests moments era a mans privades. El sector circumdant va ser aprofitat fins els anys cinquanta del segle XX, en què es començà a urbanitzar, fonamentalment per al regadiu.
Procedència: Arxiu Pere Puig i Vila.
Vista de la desapareguda capelleta existent damunt un marge de pedra seca al camí de la capella de la Guia a la torre de Santa Caterina, els anys vint del segle XX.
Procedència: Arxiu Jaume Pons i Agulló.
La granja Vista Alegre, que ha donat nom al sector existent per sobre de la Catalana, tal com era durant el primer decenni del segle XX. A l'angle esquerre es pot veure, al peu, la fàbrica Cots, i al cim del Puigcardener, la basílica de la Seu abans de la restauració de la façana de ponent i del campanar. La granja Vista Alegre es dedicava a l'explotació de bestiar (sobretot vaques i cabres), orientada a la producció de llet.
Procedència: Col·lecció Josep Miravitlles
La granja Vista Alegre, que ha donat nom al sector existent per sobre de la Catalana, tal com era durant el primer decenni del segle XX. Aquesta granja es dedicava a l'explotació de bestiar (sobretot vaques i cabres), orientada a la producció de llet.
Procedència: Col·lecció Josep Miravitlles
La creu de Salelles en una fotografia dels anys deu del segle XX. Aquesta creu del segle XV està situada al peu de la carretera del Bruc, entre la riera de Rajadell i el poble de Salelles. La creu de ferro en substituí l'original, que era de pedra.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages