Aspecte de la plaça de Sant Ignasi tal com era a l'inici de la dècada dels anys noranta del segle XIX. En aquells moments, la fotografia encara constituïa un gran esdeveniment, i la prova n'és l'expectació que despertava. Aquesta plaça era l'únic indret cobert del torrent de Sant Ignasi, més exactament, des de la baixada dels Drets fins al començament del carrer de les Escodines. D'esquerra a dreta, es poden observar la creu de Sant Ignasi i l'antic hospital, la capella de Santa Llúcia i l'església de Sant Ignasi, enderrocats el 1936.
Procedència: "Recuerdos de San Ignacio de Loyola" (Arxiu Comarcal del Bages)
Dos nois posen cofois sobre la creu de Sant Ignasi a primers de segle XX, al seu emplaçament originari. L'historiador manresà Joaquim Sarret i Arbós assenyala que arran de la construcció del pontarró de Sant Ignasi l'any 1777, es traslladà l'obelisc del sant «de davant de l'hospital de Santa Llúcia on estava situat, a l'extrem del pontarró que s'acabava de construir. La qual piràmide [es refereix a la creu] en el mes de març del 1911, amb motiu de fer-se la volta i coberta del torrent amunt fins a la font de l'Ubach, fou treta del lloc que ocupava i posada en la mateixa plaça a l'angle que formen la capella de Santa Llúcia i la iglésia de Sant Ignasi», tal com podrem observar en fotografies posteriors.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
La plaça de Sant Ignasi l'any 1911. Aquesta fotografia ens mostra un aspecte molt més curós i agençat de la plaça, si la comparem amb alguna d'anterior. L'any 1907, l'Ajuntament havia venut l'edifici de l'hospital a la Companyia de Jesús, la qual hi va dur a terme importants obres de restauració.
Procedència: Arxiu Històric de la Companyia de Jesús de Catalunya.
La plaça de Sant Ignasi l'any 1914. Al fons, el campanar de l'església de Sant Ignasi i, just a l'esquerra, el portal de l'hospital de Santa Llúcia, ambdós edificis enderrocats l'any 1936. Aquesta fotografia ens mostra un aspecte molt curós i agençat de la plaça. L'any 1907, l'Ajuntament havia venut l'edifici de l'hospital a la Companyia de Jesús, la qual hi va dur a terme importants obres de restauració.
Procedència: Arxiu Mas
Detall del portal de l'antic hospital de Santa Llúcia, enderrocat el 1936, i de la creu de Sant Ignasi. Aquestes eren les construccions més importants del vell raval medieval, situat fora muralles, i on en el decurs del segle XIV s'havia desenvolupat una important indústria de cuireteria. L'antic hospital de Santa Llúcia estava destinat a la cura i atenció dels malalts pobres. A la capella de l'hospital, sant Ignasi hi impartí doctrina cristiana. L'any 1881 es van posar els fonaments de la capella del Rapte. A més, es pot observar com la creu de Sant Ignasi ha estat traslladada al davant de l'antic hospital de Santa Llúcia.
Procedència: Col·lecció Ramon Cornet i Arboix (Fotografia de Lluís Cornet i Vivar)
Aspecte de la façana principal de l'església de Sant Ignasi, construïda l'any 1820, i enderrocada durant la Guerra civil. La companyia de Jesús va decidir durant la post-guerra que l'indret que ocupava l'església fos destinat a la construcció de la Sala Loiola, posteriorment Sala Ciutat (enderrocada el 2015). Al costat de l'església, hi havia l'entrada principal de l'antic Col·legi de Sant Ignasi, aixecat per la Companyia de Jesús a mitjan segle XVIII. Al xamfrà del carrer de Viladordis amb la plaça de Sant Ignasi, tres representants de les forces vives locals, un senyor amb barret de copa i levita,un pare jesuïta i un guàrdia municipal, conversen davant l'esguard encuriosit de dos nens.
Procedència: "Recuerdos de San Ignacio de Loyola". (Arxiu Comarcal del Bages)