L'actual carrer de la Verge de l'Alba, la plaça de Cots i, a la dreta, l'establiment benèfic de Casa Caritat, en una fotografia de les acaballes del segle XIX. Aquest sector esdevingué un nou espai urbanitzat l'any 1891, com a derivació d'un conveni subscrit pel Patronat de Casa Caritat i l'Ajuntament. Segons aquest conveni, el primer es comprometia a cedir gratuïtament els terrenys amb la condició que fossin destinats a plaça pública. Malgrat que dos anys més tard es realitzà el concurs públic per empedrar la plaça, aquesta, tal com evidencia la fotografia, encara no s'havia pavimentat.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
La plaça de Cots amb la Casa Caritat, en una fotografia de les acaballes del segle XIX.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
Detall de la façana principal de l'edifici de Casa Caritat. Aquest establiment benèfic va ser aixecat l'any 1859 per iniciativa del prohom manresà Francesc Cots i Argullol. El 1881 la seva filla, Pilar Cots, financià la construcció de l'església tal com la coneixem actualment. Al marge de la seva funció com a asil (les sales foren ampliades el 1887), l'edifici també encabí des del 1870 un col·legi comandat per les Germanes Carmelites de la Caritat, les quals tingueren cura d'educar les filles de les famílies benestants manresanes, si bé també acollien algunes nenes de les classes humils.
Procedència: Arxiu Jaume Pons i Agulló.
Perspectiva de l'edifici de Casa Caritat.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
La Casa Caritat i el xalet contigu en una estampa de principi de segle XX. Al jardí de l'establiment benèfic, les monges de la Caritat feren construir un xalet destinat a parvulari de nens, el qual va ser posat sota l'advocació del Sagrat Cor de Jesús. Aquest parvulari modernista fou obra de l'arquitecte Alexandre Soler i March.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
Xalet contigu a Casa Caritat, en una estampa de principi del segle XX. Al jardí de l'establiment benèfic, les monges de la Caritat feren construir un xalet destinat a parvulari de nens, el qual va ser posat sota l'advocació del Sagrat Cor de Jesús. Aquest parvulari modernista fou obra de l'arquitecte Alexandre Soler i March.
Procedència: Arxiu Comarcal del Bages
L'església de Sant Andreu a la plaça de l'Hospital, l'any 1911. L'hospital va ser fundat durant el segle XIII i funcionà com a hospital de malalts pobres. L'església es va construir sota el patronatge de la casa Amigant l'any 1795. Al començament del segle XX, l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa hi dugué a terme algunes reformes, que s'afegiren a les que havia suportat anteriorment per adaptar-se a les necessitats sanitàries de cada moment.
Procedència: Arxiu Francesc Villegas i Martínez.