Víctimes mortals

Bombardeigs franquistes

Dotze dones i dues nenes van morir a causa del bombardeig del 21 de desembre de 1938:

Maria Casas Sala, Maria Cos Tarrés, Tomasa Díaz Vera, Carmen Garcia Martínez, Manuela Gros Pla, Maria Prat Sallés, Josepa Puig Carbí, Dolors Ros Sala, Concepció Sallés Subirana, Josepa Serrallonga Rubiralta, Maria Singla Vila, Concepció Xarpell Balet i les dues nenes, les germanes Maria i Marina Gibert Rubinat.

Relació de les víctimes dels bombardeigs franquistes a Manresa (1938-1939)

 

Dones assassinades a la rereguarda

Extret d’Història Gràfica de Manresa. La guerra civil (1936-1939). Vol. I

Tres monges foren assassinades:

Rosa Jutglar i Gallach. Religiosa de les Dominiques de l’Anunciata, 36 anys, nascuda a Sabassona (Tavèrnoles). Fou morta a la riera del Cornet (Castellgalí) el 27 de juliol de 1936.

Regina Picas. Religiosa de les Dominiques de l’Anunciata, 41 anys, nascuda a Borredà. Fou morta a la riera del Cornet (Castellgalí) el 27 de juliol de 1936.

Maria Auxili Noguera (1870-1936). Abans de ser religiosa, Maria Josefa Noguera Manubens. Religiosa de la Divina Pastora. Nascuda a Manresa, al barri de les Escodines. Fou morta la nit del 31 de juliol de 1936 a l’Hospitalet de Llobregat, quan viatjava des del convent de Premià de Mar, on vivia, en direcció a Manresa (1)

Més informació:
Manresa. Els morts a la rereguarda republicana (1936-1939)

 

Dones assassinades a l’entrada dels franquistes

Quatre dones van ser mortes els dies després de l’entrada de l’exèrcit franquista a Manresa.

Florinda Subirana i Arceda, 47 anys, nascuda a Fonollosa, vivia al carrer Fonollar. Fou degollada el 24 de gener de 1939 a casa seva per un soldat marroquí.

Maria Llobet i Puig, 45 anys. Vivia a la Masia de Ca l’Estevet del Suanya. Fou violada, torturada i assassinada el 24 de gener de 1939 per un membre del requetè.

Jeanne Roclandts Januthe, 40 anys, nascuda a Charleroi (Bèlgica), casada amb un manresà. Morta el 8 de febrer de 1939 a causa d’un intent de violació per part de soldats marroquins, al sector de Can Gravat. Anava amb la seva cunyada Rita Sisquella, que es va poder salvar de l’atac.

Lídia Garsaball Valdovinos, 28 anys, nascuda a les Borges Blanques, resident a Navarcles. Morí a Manresa el 27 de gener de 1939.

Més informació: Manresa. Els morts a l’entrada de les tropes franquistes (1939)

És complicat saber quantes dones (i homes) van morir com a conseqüència de la guerra civil: per accident, o per malaltia, a causa de la privació de llibertat o marxant cap a l’exili. Esmentarem una dona de 33 anys, la directora de la Biblioteca Popular de Manresa.

Altres casos coneguts

Conxita de Balanzó Echevarria.  Tenia 33 anys i era la directora de la Biblioteca Popular de Manresa.
Tornava de la Biblioteca de Tortosa a recollir llibres per allunyar-los de la zona del front de guerra quan el bibliobús en què viatjaven va tenir un accident a causa del sot que una bomba acabava de fer a la carretera. Va morir a causa de l’accident.
(Podeu llegir la biografia completa a “Manresanes que han fet història” Conxita de Balanzó )

 

(1) Diari Regió7, 11/11/2018. “Beatifiquen la primera monja de Manresa, màrtir a la guerra civil”

Buscar a tot memoria.cat