(Manresa, 19/09/1917 – Logronyo, 28/09/2018)
Infermera durant la guerra civil. Represaliada pel franquisme
Tenia 18 anys quan va començar la guerra i treballava de teixidora a la fàbrica tèxtil de Cal Cuitó. Va obtenir el títol d’infermera en plena guerra examinant-se a la Facultat de Medecina i va arribar a ser caporal d’infermeres quan l’Hospital de Sant Andreu va ser militaritzat.
El 18 de gener de 1939 van rebre ordres d’evacuar els malalts i ferits cap a França. Passant per Ripoll i Molló, va travessar la frontera amb ells i tornà a Manresa al cap de cinc setmanes.
Fou detinguda i acusada de ser infermera dels “rojos”, d’espionatge, d’haver marxat a França, amb l’agreujant de ser filla d’un escorta que havia tingut l’alcalde republicà Joan Selves i Carner als inicis dels anys trenta.
Va passar quasi mig any empresonada a Manresa i a la Presó de Dones de Barcelona. Acusada d’auxili a la rebel·lió, el judici va acabar amb sobreseïment de la causa per manca de proves.
Una vegada alliberada va marxar de Manresa i va aconseguir treballar d’infermera en un hospital de Barcelona. Més endavant es trasllada a Logronyo on segueix treballant d’infermera fins la seva jubilació.
Cens de manresans privats de llibertat (1939-1975). Vendrell Bruguera, Francesca
Foto: Arxiu familiar de la seva neboda Montserrat Quevedo Vendrell