Web de

Escriptor manresà (1907-1936).
Pioner i víctima del periodisme d’investigació

La lectura teatralitzada de Llorenç Capdevila sobre Josep Maria Planes

En aquest apartat us oferim el text de la lectura teatralitzada escrita per Llorenç Capdevila sobre la vida i obra de Josep Maria Planes (1907-1936).

També s’hi pot visualitzar la funció celebrada el 18/7/2024 i enregistrada per l’Ajuntament de Manresa

 


Planes (del turisme literari al periodisme compromès)” de Llorenç Capdevila i Roure

El text en format html                                                                         El text en format pdf

Enllaç al vídeo de la funció celebrada el 18/7/2024 a l’Espai La Plana de l’Om de Manresa (a partir del mínut 21)


En aquest apartat trobareu el text “Planes (del turisme literari al periodisme compromès)”, de l’escriptor Llorenç Capdevila i Roure, un muntatge teatral creat a partir de textos del periodista manresà Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). El podeu llegir en format html o en format pdf. Agraïm a Llorenç Capdevila la seva predisposició i generositat per fer-ho possible.

L’obra, dirigida per Fina Tapias i interpretada pel grup d’actors i actrius de la Companyia Els Carlins, es va representar el passat 18 de juliol a l’auditori de La Plana de l’Om de Manresa. En aquest enllaç de l’Ajuntament de Manresa podeu veure el vídeo de la funció (a partir del minut 21).

L’espectacle ressegueix la trajectòria personal i professional de Josep Maria Planes a partir, sobretot, de la lectura teatralitzada de fragments de la seva obra, mentre el personatge de l’autor (encarnat per l’actor Marc Freixa) va intervenint per lligar-ho tot.

S’hi mostra la modernitat, la vàlua literària i la diversitat de l’obra de Planes (de la crònica cultural al periodisme d’investigació, de l’article esportiu al reportatge social, del teatre a l’entrevista i de la recreació de la vida noctàmbula al comentari humorístic), gairebé sempre impregnada d’ironia, d’un valor literari inqüestionable i d’una vigència de vegades sorprenent.

La lectura i la interpretació dels actors s’il·lustra amb imatges dels espais i personatges a qui es fa referència, per mostrar l’ambient de l’època, que va de la dictadura de Primo de Rivera a l’esclat de la guerra civil, passant per la proclamació de la República, la popularització de l’esport de masses, l’ambient de les nits barcelonines o la violència anarquista, de la qual va ser víctima mortal el 24 d’agost de 1936.

Tres espais diferents a l’escenari

A l’escenari veureu tres espais diferents: l’escriptori de Josep Maria Planes al centre; un salonet a una banda, i dos tamborets a l’altra, on els actors i les actrius, vestits de l’època, van donant veu als textos del periodista segons s’escaigui.

El mateix Planes, a part d’introduir les seves vivències, participa directament en alguns dels fragments tot formant part d’escenes corals que recreen els ambients, les seves lluites i les seves idees, així com el seu tarannà inquiet, sorneguer, compromès i apassionat.

De fons, el fil musical del moment, com el charleston, el jazz, o el mambo, fan acte de presència per acompanyar el salt en el temps.

La interpretació de l’obra va a càrrec del grup d’actors i actrius de la Companyia Els Carlins. La figura del protagonista, Josep Maria Planes, és interpretat per l’actor Marc Freixa, i Pere Font, Jordi Segon, Àngels Torrens, Meritxell Costa i Maribel Montardit l’acompanyen llegint els diferents textos de l’obra.

Quatre entitats organitzadores

Aquest fou el darrer acte del cicle “Cent anys llegint Planes”, organitzat per l’Associació Cultural El Galliner, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Bages-Moianès i l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i de la Diputació de Barcelona. L’objectiu era reivindicar la personalitat de Josep Maria Planes i contribuir a difondre’n l’obra. Els tres actes es van organitzar amb motiu del centenari de la publicació del seu primer article signat, el 19 de juliol de 1924, article que va dedicar a l’insigne dramaturg Àngel Guimerà, que havia mort el dia abans.

Buscar a tot memoria.cat