Reproducció i transcripció de les cartes

CARTES DE JOSEP COMPTE TEIXIDÓ A LLUÍS SERRAT

Carta 1

Exèrcit de l’Est, 16.01.1937

Company Serrats:

Aquet dia vaig trovar el company Villaplana i em digué que havia tingut noves teves i em deixà llegir la teva lletra.

Primerament, et diré que em perdonis el no haber-te escrit abans, però, passats els dos mesos primers, els demés els hem passat molt malament. Segurament ja sabràs quelcom. També tinc de dir-te que quasi he pasat per totes les places que té l’infanteria. Primerament, en l’ex-companyia d’esquí, estava en l’escuadra del fusell amatrallador, quan vàrem ingresar en la 72 Brigada, em posaren de fuseller; després a Farlete em posaren de camiller, i que en l’ofensiva de Biescas ja vaig actuar com a camiller, però després d’aquesta ofensiva vaig puguer passar a transmisions, de la mateixa companyia, en la qual ara continuo estant en el mateix.

Desde ençà que estic a transmisions, l’he pugut passar una mica més bé. En fi, ja t’he explicat quelcom de lo que ha sigut de mi duran aquet temps. I si algun dia ens podem veure, ja t’acabaré de fer l’explicada.

Això sí, tinc de dir-te que d’ençà que estic en aquesta brigada sóc molt més separatista que abans.

No sé si sabràs res del company Roca. Ell està en la companyia divicionària de transmisions, en Monegrillo, i encara de cuiner, i el company Tuset està en la jefatura de la mateixa companyia. Ara que, segurament, ja estaràs enterat de tot això.

Quin dia podrem tornar a anar en els Rasos de Peguera, amb aquell falaguer desitg que hi anàvem per guanyar el Montserrat?

Aquell temps, sí que estàvem bé, veritat?

Però, en fi, confiança, i, quan s’acabi aquesta guerra, tornarem a ésser lliures per anar hon ens dongui la gana.

Bé, dóna records a tots els companys del Centre i al conserge, Marc, [que] no sé si encara està en el Centre.

Rep una salutació del teu company de sempre.

J. Compte

 

Carta 2

Girona, xx.05.38

Lluís Serrat

Manresa

Volgut amic:

Aprofito la present per saludar-te, com també el company Bohigas.

Tinc de notificar-vos una nova que potser també us alegrarà. La nova és que estic incorporat en el Batalló Alpí. Nosaltres ens pensàvem que el dit Batalló estava agregat a la 31 Divisió, però no va ésser. Li varen agregar en els moments de la ofensiva enemiga, però després tornaren a posar-lo sol com abans.

Bé, amics, perdoneu-me si abans de marchar no vaig venir a despedir-me, però primer que el temps hera just, segona que calia aprofitar-lo, veritat?

Soposo que vosaltres ja sabreu el que pasa tinguent xicota, i per això estic segur que em perdonareu per la meva poca atenció.

Bé, la meva adreça la trovareu en el Remitent.

Rebeu del vostre amic una afectuosa salutació.

J. Compte

 

Carta 3

Girona, 14.05.1938

Benvolguts companys:

He rebut la vostre lletra, en la qual em notifiqueu la trista nova. He sentit en tot cor la pèrdua del sempre nostre benvolgut company, que en pau descansi.

Amics, jo també tinc ven poca cosa per notificar-vos. El que sí vos tinc de dir és que el company Prat perteneix ja en aquest Batalló Alpí, cosa que ja os crec asabantats per ell mateix.

Jo, si bé estava a la 5ª Cia, ara he pasat a formar part de la companyia de Transmisions del mateix Batalló.

Avui, dia 14, em rebut la visita del president Aguirre, junt amb el Excm. Ministre de Marina, Sr. Irujo, i d’altres altas personalitats, desfilant nosaltres davant de dits senyors. Molt provable que algun dia aperexarà a la pantalla.

Bé, amics, sence res més per dir-vos, i desitjant rebre noves vostres molt aviat, os envia una efectuosa salutació per mitjà de la present.

J. Compte

 

Carta 4

En campanya, 13.06.1938

Volguts amics:

Plau-me, per mitjà de la present, enviar-vos una sincera salutació.

He rebut la vostre lletra, data del 25, en lo qual veig que, fins la present, a la nostre ciutat no hi ha hagut res d’importan.

No sé si estareu ja enterats que el Batalló en el qual jo estic ha estat destinat en el sector del Pirineu, cosa que ja fa unes tres o cuatre semanas.

De totes maneres, jo fins ara he estat força bé. Com estic a la secció d’eliògrafs, i ací aquests aparells no s’han fet servir, ens hem tirat una vida de menjar i dormir.

Si mai torna a venir el temps de les nostres antiguas excursions, t’adverteixo que las faré sence tenda de cap mena, doncs ara ja estem pràctics en fer unas cabanas, que en menys de tres horas tenim una cabana amb tot confort; i això és una gran ventaixa.

Per ací fa dos dies que tan aviat neva, com plou, com fa sol. En fi, una enciclopèdia, és aquest temps.

Bé, amics. Sence res més per dir-vos, es despedeix el vostre amic i company de sempre.

J. Compte

 

Carta 5

En campanya, 22.08.1938

Lluís Serrat

Manresa

Benvolgut amic Serrat:

Plau-me, per mitjà de la present, enviar-te una efectuosa salutació, en la qual et prego que la fasis extensiva amb els demés companys del centre.

He rebut la teva, datada del 22 del pasat mes, en la qual m’he asabantat del nou destí que el company Villaplana ha pugut trovar en la nostre ciutat, cosa que m’alegra que hagi tingut més sort que jo.

Amic Serrat, també et diré que en la meva passada lletra et vaig demanar l’adreça del company Villaplana. Aixís mateix ho va fer el Prat, rebent nosaltres dos la teva resposta sence enviar-nos ni parlant-nos de la seva adreça. Això, per a tu, hauria sigut un descuit masa gros, si no hi hagués hagut quelcom més.

No et creguis ara, amic Serrat, que estem enfadats amb tu, no res d’això,al contrari. Tu sempre has complert sempre el teu deure d’amic i company nostre. Per lo tan, no tenim res a dir de tu, si no que nosaltres ja ens pensem tal com ha anat tot això. I, per últim, et diré, doncs no vull parlar-ne més, que com no he fet res de mal a ningú i sempre he complert amb el meu deure, estic completament tranquil.

Segurament, quan rebràs aquesta lletra, ja hauràs rebut la visita del company Prat, doncs aquet torn li ha tocat permís. Jo, fins el moment, no he tingut aquesta sort, però confio que la tindré aviat.

Ací ja ens estem fen una “Arca de Noé”, doncs ja fa una seria de dies que plou i em sembla que, si no fem això que et dic, ens tornarem peixos.

Bé, amic Serrat, rep una forta encaixada, que confio que aviat ho podré fer personalment amb tots els companys del centre que estan amb la nostra ciutat.

J. Compte

Batalló de Muntanya Pirinenc

Cª Transmisions, Base 8. ?? 10

Agrupació Nort

 

Carta 6

En campanya, 13.09.1938

Benvolgut amic Serrat:

He rebut la teva lletra del dia 26 i en la qual et pensas que estem emprenyats, i et diré que no és pas tal com et pensas, i també és natural que tu no sàpigues del que va, però en canvi el Villaplana, sí que deu saber del que va. I com ja et vaig dir amb l’altre lletra, que no volia parlar més d’aquet asumpte.

Bé, amic Serrat, tinc de notificar-te que el company Prat està en aquesta mateixa companyia que estic jo i, si no ha vingut amb permís, ha sigut a causa del canvi.

Ara, amic Serrat, voldríem parlar-te d’un asumpte que no dubtem que si està a la teva mà, faràs tots els posibles per obtenir-ho.

Primerament et direm que ens havian d’equipar, però resulta que en les circunstàncies que estem no ens poden equipar i, si no tenim maneres de trovar equip, ens foterem de fret, això soposan que el pogésim resistir.

El Prat i jo, de roba, encara en tenim de quan anàvem a esquiar, però de calçat és l’únic que ens falta i que per nosaltres fora difícil trovar-ne, i que el Batalló tampoc ens en pot donar a causa de les circunstàncies que estem pasan, com ja t’he dit abans.

I em pensat en dir-t’ho, que molt fàcilment tindràs més maneres de trovar-nos unes sabates d’esquí per cada un de nosaltres dos, aixís com també si hi hagués algun company que volgués cedir-nos las sevas sabates, naturalment abonan-li el que sigui, cosa que li agrairem molt, doncs s’ens presenta una perspectiva no gaire bona.

I com ja et dic abans, amic Serrat, no dubto que si està a la teva mà faràs els posibles per obtenir-ho per aquets companys que et restaran molt agraïts.

Si les poguesis trovar, no les enviïs perquè fóra fàcil que no arribesin. Això, si a cas, quan baixem en permís. I si no fos aixís, feríem els posibles d’anar fins a la Seu i allavors pujarien els de casa a portar-nos el equip. Per lo tant, primer espererem aveure si podem venir em permís.

Nosaltres ara estem de descans en un poblet de la vall que tu ja saps.

Dóna records a tots els companys del centre.

Rep una efectuosa salutació del teu amic de sempre.

J. Compte

Ara té la paraula el company Prat.

Bolgut amic Serrat:

Aprofitan de està juns am el compañ Compte, et posu cuatre ratlles. En primer lloc, t’aix de dirte que, degut al cambi de compañia, he perdut el permís i ara mol probable que seré l’últim de aquesta compañia. Bé, dons, et pregu que tal com t’explica el compañ Compte, de que estem mancats de sabates de esquí i aquí sens presenta un mal ivern, de manera que t’agrairíam que se’ns en preocupesis. Bé, per acabà et diré que aquí ja ens hi ha fet una bona nebada.

Es despedex de tu el teu amic,

Joan Prat

 

Carta 7

En campanya, 20.10.1938

Benvolgut amic Serrat:

Plau-me, per mitjà de la present, enviar-te una afectuosa salutació.

Tinc de notificar-te que’l company Prat ja fa un parell o tres de dies que ha arribat, i m’ha posat el corrent de tot i del ambient de la nostre ciutat.

Soposo que ja et devia dir que havia fet unes excursions, una de les quals va ésser en el Monteixo, pic del qual vaig deixar-hi una nota amb el nom del centre.

També vaig anar al refugi i, com ja et va dir el Prat, que encara està força conservat, l’única cosa que és molt brut. La taula, l’estufa i bancs encara hi són, com també la llitera colectiva.

Per ací continuem com sempre, amb sence res de nou per el present.

Saluda a tots els companys del centre de part meva.

Rep una encaixada del teu amic de sempre.

J. Compte

 

Carta 8

En campanya, 16.11.38

Lluís Serrat

Manresa

Benvolgut amic:

Baig rebre la teva lletra i que ara no em recordo la data, doncs la vaig deixar en el company Prat, que ara està destacat en un poblet veí del nostre.

Tinc de notificar-te que, altre vegada, he estat en el pic del Monteixo. L’altre vegada hi vàrem deixar tots una nota, i que jo també ni vaig deixar una amb el nom del Centre, però avui, quan em arribat al pic, en el padró no hi em trovat res. Segons em calculat, que algun mal intencionat els devia estripar. Però nosaltres, altre vegada, em deixat escrit el amor que sentim per la nostre pàtria.

Demà pasat, si no hi ha res de nou, tornarem a fer una altre excursió en un dels pics prob del refugi. Tornaré a veure aquells estanys que hi ha per allà, per cert que són fantàstics. També he estat prob dels estanys d’Estats.

Com pots veure, tot sovint fem alguna excursioneta.

Ah, em descuidava de dir-te que avui, anan cap al Monteixo, em vist dos isarts. Llàstima de no portar un fusell, doncs els teníem a uns dos-cents metres, per ser que haguérem fet una bona casera i, en el temps que estem, encara més.

També és molt fàcil que’ns destinin en un coll, però si és aixís ens hi faran un petit refugi per nosaltres. Tampoc esterem bé, doncs ens farem un tip d’esquiar i amb les bones pistes que hi ha.

Segurament et deliràs, veritat?

Però tens de pensar que els soldats d’en Negrín ja s’ho mereixan.

Bé, dóna records a tots els companys d’el Centre, com també al company Calafell.

Rep una efectuosa salutació del teu amic de sempre.

J. Compte

 

Carta 9

En campanya, 30.11.38

Benvolgut amic Serrat:

Rebuda la teva lletra del 24, en la qual veig que, amb tot i lo que et vaig explicar en la meva última, no m’has envejat de res. Doncs bé, ara ve la última, i si ni amb aquesta ho fas, ja no sabré altre manera per fer-te delir.

Si no hi ha res de nou, dintre poc anirem quince dies de prácticas d’esquí i, és més encara, en aquell lloc on hi ha aquell petit xalet que tu havias representat.

Aquets que anem a fer les pràcticas som els futurs profesors d’esquí del Batalló. No cal dir quel Prat, també, i que casi tots som de l’excompanyia d’esquí.

Que et sembla? Qui ho tenia de dir que tenia d’ésser profesor d’esquí.

Ara voldria demanar-te un favor, i és si voldries fer la mercè de mirar si trovesis ceres, i si en trovesis en podries comprar-ne una dotzena de pots, que servirien també per el Prat, i si no fos masa molèstia ens els podries enviar, en lo qual que després ens enviïs una nota de tot lo que t’ha costat, i que t’ enviarem la quantitat que sigui per gir postal. Això ja ho volíem fer-ho fer per casa nostre, però ells no saben res referent a aquesta matèria. Per això, t’ agrairem si ens ho vols fer tu.

També tinc de dir-te que avui m’he anat a mirar els meus esquís. Són de feixa, ficsacions candajar, i espero en que m’harreglin unes sabates d’esquí per graduar-me les ficsacions.

Per ací la temperatura que estem és de 2 graus sota cero. El temps és variable, bon temps i temps de neu. Avui, per cert, que fa un dia esplèndit.

Bé, rep una efectuosa salutació la qual ja la faràs extensiva en tots els companys del Centre i en el company Calafell.

J. Compte

P.S. No tindries pas un distintiu del Centre per posar-lo a la moxila, o en la solapa?

 

Carta 10

En campanya, 28.12.38

Benvolgut amic Serrat:

Plau-me per mitjà de la present, enviar-te una efectuosa salutació, la qual et prego que la transmetis a tots els companys del centre.

Primerament, et diré que’m perdonis el no escriuret una mica abans, però és a causa de la feina que no ho he pogut fer-ho, doncs ara ja no estem en el mateix lloc que quan va venir el Prat et va dir, si bé ara estem tres hores de muntanya més amunt, o sigui amb posició. Però jo, amb alguns companys més, estem destacats en un poblet, en servei de reparació de líneas amb esquí. En Prat està en un altre lloc, també del mateix que jo. No cal dir-te que estem molt bé, ja quel menjar ens ho fan en una casa particular i tot sovin fem alguna mort, doncs de carn per ara no ens en falta. En fi, estem la mar de bé. És la temporada que, pasat de la Molina, m’he pasat millor en la guerra.

Bé, suposo que casa meva ja deuen haver vingut a buscar-te les seras, i moltes mercès de tot.

També tinc de dir-te que ja he esquiat i, avui presisament, està nevan en aquet poblet del fons de la vall.

Ací també ja hi hagut alguna víctima del fret, o sigui amb les mans glaçadas. També un es trencà una cama tot esquian. Jo crec que aquest ivern, entre una cosa i altre, hi haurà bastantes baixas.

Aquet dia bàrem sentir el parte de guerra i, amb la natural sorpresa, sentírem que deien que havian bomberdeixat aquí a Manresa. De totes maneres no sé encara el mal que varen fer. Ara ja han començat.

També crec que Manresa se està fortifican, veritat?

Bé, amic Serrat, os desitjo força sort ja que em crec que estic més salvat jo ací d’alt que vosaltres aquí baix.

Dóna records a tots els companys.

Rep una encaixada del teu amic de sempre.

J. Compte

 

Carta 11 

En Lluís Serrat

Venvolgut amic:

Segons veig, que ja estàs aquí a la nostra ciutat, cosa que ja m’ho pensava, i que el mateix temps ho celebro.

He rebut el teu certificat junt amb el informe, cosa que t’agraeixo, i que veig que et recordes dels companys.

Si en el informe hi hagués pogut haber-hi el timbre de Falange o Alcaldia, segurament que tindria més valor o més força. De totes maneres, crec que m’ajudarà. I comfio, sinó de pocs dias, pocas semanas, en puguer-nos veure.

Bé, molt agraït de tot, amic Serrat.

Sence res més per dirte, rep una encaixada del teu amic de sempre.

J. Compte

Sobre de la carta

José Compte Teixidó

Campo de Concentración de San Marcos

León

Oficinas Tribunal de Clasificación

 

Buscar a tot memoria.cat

Josep Compte i Teixidó,