Portal de memòria
i història de Manresa

Privació de llibertat

Batallons de treballadors

Documents (21)

4/4/1939: notificació manuscrita del cabo jefe del destacamento del Batalló de Treballadors núm. 149 a l’alcalde de Manresa. Li demana que designi un metge per al destacament. El doctor enviat és el senyor Tuneu. (Arxiu Comarcal del Bages)

28/6/1939: notificació manuscrita del tinent comandant del Batalló de Treballadors núm. 163 de la quarta companyia, en què comunica a l’alcalde de Manresa que Jaume Reig Torruella ha estat llicenciat d’aquest batalló. (Arxiu Comarcal del Bages)

15/8/1939: petició manuscrita adreçada a l’alcalde per Joan Vives Mas, soldat que compleix serveis al batalló núm. 162, perquè intercedeixi per tal que li concedeixin un permís per passar uns dies amb els seus pares amb motiu de la Festa Major de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages).

22/8/1939: comunicació adreçada a l’alcalde de Manresa per part del tinent en cap accidental del Batalló de Treballadors núm. 4. Notifica la mort de Fèlix Soler Jorba, soldat que formava part de l’esmentat batalló, i que va perdre la vida en esclatar-li una bomba mentre es banyava al riu Zújar. (Arxiu Comarcal del Bages)

29/8/1939: notificació a l’alcalde de Manresa del cap del Batalló de Treballadors núm. 177 de la tercera companyia. Li envia un certificat perquè els familiars del manresà Modest Sallés Moré –que hi presta servei- puguin cobrar el subsidi. (Arxiu Comarcal del Bages)

30/8/1939: notificació a l’alcalde de Manresa del comandant en cap del Batalló de Treballadors núm. 20, en què li denega el permís que havia demanat per Lluís Comellas Piqué. (Arxiu Comarcal del Bages)

9/9/1939: notificació dirigida a l’alcalde de Manresa pel tinent comandant del Batalló de Treballadors núm. 310 de Mallorca. Li tramet el certificat d’existència del presoner de guerra Josep M. Vivó Talens a l’esmentat batalló. (Arxiu Comarcal del Bages)

22/9/1939: notificació del comandant primer en cap del Batalló de Treballadors núm. 21 dirigida a l’alcalde de Manresa per comunicar-li que li facilita el certificat d’existència del treballador Ramon Combeller Puértolas en l’esmentat batalló. (Arxiu Comarcal del Bages)

28/9/1939: notificació del tinent coronel del Batalló de Treballadors núm. 168 a l’alcalde de Manresa per dir-li que li envia la certificació de prestació de serveis de Josep Priego Martínez. (Arxiu Comarcal del Bages)

20/10/1939: petició de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Teniente Coronel-Inspector de los Campos de Concentración” (Barcelona), perquè intercedeixi per Miquel Tresserras Cortada, que presta servei al Batalló de Treballadors núm. 178, quarta companyia, de Lleida. En demana la llibertat, tenint en compte que es tracta d’un “partidario entusiasta de los ideales precursores del Glorioso Movimiento Nacional y afecto al mismo desde el primer momento” i que ara se’l necessita per al sosteniment de la seva família. (Arxiu Comarcal del Bages)

6/11/1939: notificació del comandant primer en cap del Batalló de Treballadors núm. 21 dirigida a l’alcalde de Manresa per comunicar-li que li facilita el certificat d’existència del treballador Emili Planas Vicens a l’esmentat batalló. (Arxiu Comarcal del Bages)

7/11/1939: notificació del cap del Batalló de Treballadors núm. 177 a l’alcalde de Manresa per la qual li adjunta el certificat d’existència de Joan Vendrell Oriola l’esmentat batalló. (Arxiu Comarcal del Bages)

18/12/1939: notificació del capità en cap del Batalló de Treballadors núm. 89 dirigida a l’alcalde de Manresa per informar-lo que li proporciona el certificat del treballador Manel Fuentes Izquierdo. (Arxiu Comarcal del Bages)

19/12/1939: notificació del capità en cap del Batalló de Treballadors núm. 166 dirigida a l’alcalde de Manresa per comunicar-li que li facilita el certificat de serveis prestats pel treballador José Salido Sánchez. (Arxiu Comarcal del Bages)

19/12/1939: notificació dirigida a l’alcalde de Manresa pel capità en cap del Batalló de Treballadors núm. 100, en què li adjunta el certificat acreditatiu de la data d’ingrés al batalló del treballador Julià Ruiz Romero. (Arxiu Comarcal del Bages)

19/12/1939: notificació del capità en cap del Batalló de Treballadors núm. 1 dirigida a l’alcalde de Manresa per transmetre-li que li facilita el certificat de serveis prestats pel treballador Josep Costa Quintana. (Arxiu Comarcal del Bages)

23/12/1939: notificació del capità en cap del Batalló de Treballadors núm. 166 dirigida a l’alcalde de Manresa per informar-lo que li dóna el certificat de permanència del treballador Juan Rondilla Franquesa. (Arxiu Comarcal del Bages)

31/12/1939: notificació de Joan Oliver Cañellas, “teniente Jefe de la Unidad de Trabajadores de Mallorca”, en què certifica que el ciutadà de Manresa Josep Suñé Bada es troba internat al camp Son Amoixa, de Manacor, en qualitat de presoner de guerra. (Arxiu Comarcal del Bages)

12/1/1940: notificació del “alférez Jefe del grupo de trabajadores Castillo de la Mota”, Pedro Gutiérrez Jiménez, que certifica que el presoner i treballador Josep Montserrat Clot presta serveis en aquest cos. (Arxiu Comarcal del Bages).

17/10/1940: comunicació de la mort de Mateu Espinalt Vilà, que prestava servei al Batalló de Treballadors núm 148. És adreçada pel jutge municipal de Soto del Barco a l’alcalde de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Camps de concentració

Documents (13)

Febrer de 1939: requeriment del comandant militar de Manresa a l’alcalde de la ciutat per tal que li faciliti un local apropiat per instal·lar-hi un camp de concentració de presoners per al sergent Antonio Monreal, que compleix serveis en el cos de l’exèrcit d’Aragó. L’alcalde li respon favorablement. (Arxiu Comarcal del Bages)

11/3/1939: notificació del cap accidental de la Guàrdia i Policia Urbana de Manresa al secretari municipal; li fa saber que s’ha perdut un ofici d’informe relacionat amb Venanci Vers Palomas i Benet Vers Palomas, juntament amb dos individus més que no es recorden. El document procedia del camp de concentració de Santander. (Arxiu Comarcal del Bages)

13/3/1939: petició manuscrita del metge Emili López Martínez a l’alcalde de Manresa perquè contrasti els seus antecedents i l’ajudi a obtenir la llibertat del camp de concentració d’Igualada en el qual està reclòs. (Arxiu Comarcal del Bages)

27/3/1939: petició de l’alcalde de Manresa al Jefe del Servicio de Inspección de Campos de Prisioneros y Presentados de Burgos per tal que li faciliti informació sobre el camp de concentració on ha estat destinat Rodolf Trullàs Treserras, que va ser fet presoner en entrar les tropes franquistes a la ciutat, el 24 de gener de 1939; des de aleshores la família no en sap res. (Arxiu Comarcal del Bages)

11/4/1939: petició de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Inspector de Campos de Prisioneros y Presentados” de Burgos perquè l’informi dels camps de concentració on hi ha els manresans Conrad Arola Roma, Maurici Subirana Puig i Francesc Colomina Llurda. (Arxiu Comarcal del Bages)

20/4/1939: petició de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Inspector de Campos de Prisioneros y Presentados” de Burgos perquè l’informi del camp de concentració on hi ha el manresà Pere Badal Reig. (Arxiu Comarcal del Bages)

7/5/1939: notificació de l’alcalde de Manresa en què sol·licita que es trameti un passaport o salconduit per al soldat Teodoro Tamerlans, que ha sortit del camp de concentració de Puebla de Caramiñal i necessita traslladar-se amb els seus familiars a Anadén (Terol). (Arxiu Comarcal del Bages)

25/9/1939: telegrama postal del cap del camp de concentració de presoners de Miranda de Ebro que comunica a l’alcalde de Manresa que li facilita el “certificado de existencia” d’Evaristo Rodríguez Giménez com a presoner d’aquest camp. (Arxiu Comarcal del Bages).

Setembre de 1939: el tinent coronel en cap de la “Caja recluta nº 26” de Barcelona s’adreça a l’alcalde de Manresa per saber si s’ha presentat a les autoritats municipals Magí Ferrer Aucin, procedent del camp de concentració de Corbán. En la seva resposta, l’alcalde li comunica que Ferrer no es va presentar davant l’alcaldia i, en canvi, sí ho va fer davant de la Comandància Militar i la Guàrdia civil, el 9 d’agost anterior. (Arxiu Comarcal del Bages)

21/10/1939: notificació de la junta classificadora de presoners de guerra del camp de concentració de Porta-Coeli, que comunica l’obligació del fins ara presoner d’aquest camp, Cándido Pedraza Rincón –actualment en llibertat provisional-, de presentar-se al comandant militar, a l’alcalde i el Comandant de la Guàrdia Civil de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Presó de Manresa

Documents (6)

2/3/1939: notificació del tinent coronel i comandant militar de Manresa a l’alcalde de la ciutat en què li demana allotjament per a tres de les seves companyies, ja que no poden romandre al convent de les Germanetes dels Pobres, que s’ha convertit en presó. En la seva resposta, l’alcalde li comunica que, una vegada s’hagi fet el trasllat de presos provinents del col·legi de Sant Ignasi, aquest edifici podrà allotjar les seves tropes. (Arxiu Comarcal del Bages)

17/3/1939: correspondència entre el cap de la presó i l’alcalde en relació al recent trasllat de la presó del convent de Sant Ignasi al de les Germanetes dels Pobres. El cap de la presó sol·licita a l’alcalde si pot traslladar-hi unes taules de dibuix i un piano “bastante averiado”. La resposta de l’alcalde és favorable, mentre no ho reclami el veritable propietari. (Arxiu Comarcal del Bages).

29/8/1939: petició de l’alcalde de Manresa al bisbe de Vic per tal que nomeni capellà de la presó preventiva de Manresa mossèn Valentí Santamaria. (Arxiu Comarcal del Bages)

Novembre-desembre de 1943: petició del jutge d’instrucció de Manresa a l’alcalde perquè ordeni l’elaboració d’un plànol detallat de la presó i hi assenyali el trajecte que van seguir els presos fugats, dels quals ha d’instruir el cas. En la resposta, l’alcalde li tramet el plànol de la presó, amb una indicació detallada de la ruta d’evasió seguida pels presos. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Presos

Documents (17)

Octubre-desembre de 1938: ordres ministerials que regulen la creació de juntes locals per a la distribució de subsidis a les famílies dels presoners i de la redempció de penes per treball: “sólo tendrán derecho a percepción de subsidio los reclusos que estén legítimamente casados y los hijos que tengan la calidad de legítimos o de naturales reconocidos”. (Arxiu Comarcal del Bages).

17/3/1939: sol·licitud de l’alcalde de Manresa al comandant militar perquè li permeti utilitzar deu presos per poder fer el trasllat de mobles de l’Institut, llavors ubicat provisionalment a la Cova de Sant Ignasi, fins al seu emplaçament habitual, a la plaça d’Espanya. (Arxiu Comarcal del Bages)

28/3/1939: telegrama postal del “Jefe del sector de Manresa” del “Ejército del Norte. Sector Cervera” a l’alcalde de Manresa, en què li comunica que ha ingressat a l’hospital de la ciutat el pres Joaquim Gros Royo i, per tant, li demana que organitzi un servei de vigilància permanent del detingut. (Arxiu Comarcal del Bages)

22/6/1939: carta del manresà Manel Mestres Marcet a l’alcalde de Manresa, en què li explica la seva retenció en un regiment a Melilla, “sin ninguna noción de lo que pueda ocurrirme”. Li demana que reculli informes dels seus antecedents políticosocials per lliurar-los al cap del seu regiment. (Arxiu Comarcal del Bages)

Juliol de 1939: requeriment del jutge instructor de la Milícia de FET y de las JONS de Sevilla a l’alcalde de Manresa perquè dictamini l’ordre de recerca i captura del falangista-tradicionalista José Escribano Torralba, acusat de deserció. Una setmana després la Guàrdia Urbana comunica a l’alcalde de Manresa l’ingrés a la presó local d’Escribano. El batlle ho notifica per escrit al jutge sevillà i li fa saber que el detingut està a la seva disposició. (Arxiu Comarcal del Bages)

Octubre – novembre de 1939: notificació de la Dirección General de Prisiones del ministeri de Justícia a l’alcalde de Manresa en què li comunica que li remeten 62 pessetes corresponents a l’assignació dels familiars del pres José Gambín Fabrilo -que es troba a la presó de Sant Miquel dels Reis- pels treballs realitzats. La família certifica haver percebut les 62 pessetes mitjançant un rebut. (Arxiu Comarcal del Bages)

Any 1939: formulari de comprovació de dades sobre famílies necessitades de presoners de guerra treballant amb jornal. En aquest cas, es tracta del presoner manresà Ramon Bach Casas. (Arxiu Municipal de Manresa)

30/1/1945: petició de Ramon Font Solà al “Jefe de la Comisión Liquidadora de la Jefatura de Campos de Concentración” de Madrid per tal que li faciliti una còpia del certificat que acredita que va sortir del camp de concentració de Cervera, ja que el que li van donar s’ha extraviat i l’hi demanen al “Tribunal de canje extraordinario de billetes”. (Arxiu Municipal de Manresa)

23/2/1945: notificació de la presó cel·lular de Barcelona (Model) a l’alcalde de Manresa, per la qual li remet el certificat de permanència de Pedro Serrano Martínez com a reclús d’aquestes dependències. (Arxiu Municipal de Manresa)

Desembre de 1945: petició del secretari judicial de la Junta Local de Libertad Vigilada de Manresa a l’alcalde sobre si és procedent la concessió de la llibertat condicional al reclús Eduardo González Regalado. L’informe de l’inspector en cap de la Guàrdia i Policia Urbana dirigit al batlle aconsella que, “caso de serle concedidos los beneficios de libertad condicional, lo sean con destierro, con el fin de evitar el que su presencia en esta ciudad (excite pasiones desagradables), originados por su discutida actuación de antes del G.A.N. [Glorioso Alzamiento Nacional] y durante el mismo”. Així ho recomana, per escrit, l’alcalde de Manresa al president de la Junta Local de Libertad Vigilada. En la seva resposta, ha canviat la frase “excite pasiones desagradables” per una altra de més suau: “remueva recuerdos desagradables”. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (2)

“Ciudad”, 5/7/1940: notícia d’un consell de guerra a l’Institut de Segon Ensenyament de Manresa contra 40 processats. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Ciudad”, 10/7/1940: notícia sobre la condemna a la “última pena” a Pere Cascales Nicolás, Josep Pla Llidó i Maties Rius López. (Arxiu Comarcal del Bages)

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)