Portal de memòria
i història de Manresa

L’entrada de les tropes franquistes

Text introductori

El 24 de gener de 1939 l’exèrcit franquista ocupà Manresa. Durant les hores anteriors s’havia produït la desbandada de les forces republicanes, les quals, en un inútil intent d’endarrerir l’avenç enemic, van volar la major part dels ponts de la ciutat.

Després d’uns primers moments d’incertesa, una gran gernació saludà l’entrada de les tropes franquistes. Se celebrava, amb alleujament i per damunt de tot, el final de la guerra. I és que el desig de pau i de tornada a l’enyorada normalitat era el sentiment predominant entre la població manresana.

Pocs s’imaginaven que, en realitat, començava una època de penoses privacions i una llarga dictadura que no tenia cap interès a cercar una autèntica reconciliació després del desastre humanitari de més de trenta mesos de guerra civil.

L’arribada de l’exèrcit vencedor produí estampes ben variades: des de les escenes de regateig i compra de productes que mancaven a la població civil -com ara xocolata o llaunes de sardines- protagonitzades sobretot per soldats magribins, fins a la tragèdia d’alguns casos de violacions i assassinats, que tingueren com a víctimes persones indefenses.

 

Podeu veure els textos de Joaquim Aloy, “La retirada de les forces republicanes de la ciutat de Manresa” i “L’entrada de les tropes franquistes a Manresa”, publicats al volum II de “La Guerra Civil (1936-1939)” de la col·lecció Història Gràfica de Manresa.

 

aquí el film de l’entrada de les tropes franquistes a Manresa.

 

Fotografies (14)

24/1/1939: imatges de l’entrada de les forces marroquines pels carrers de Manresa. Les unitats marroquines eren tropes de xoc i d’avantguarda de l’exèrcit franquista i havien estat reclutades com a mercenaris. Les que passaren per Manresa restaven sota el comandament de Mohamed Ben Mizzian. L’oficialitat i les classes eren majoritàriament de la península. (Arxiu Gamisans. Fotografies de Llorenç Gamisans i Miquel Ausió. Arxiu Comarcal del Bages).

24/1/1939: grup de soldats franquistes confraternitzant amb població local. (Arxiu Comarcal del Bages)

25/1/1939: missa de campanya celebrada a la plaça de l’Institut, l’endemà de l’entrada de les tropes franquistes. L’acte, multitudinari, representava el restabliment oficial del culte religiós, prohibit durant pràcticament tota la guerra. (Arxiu Gamisans. Fotografies de Llorenç Gamisans i Miquel Ausió. Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (2)

Reproducció del comunicat oficial de guerra de l’exèrcit franquista, corresponent al 24 de gener de 1939, data de l’entrada de les tropes rebels a la ciutat. El comunicat, entre altres coses, diu: «Después de haberla rodeado, se ha ocupado la importante población de Manresa, de gran número de habitantes, muy superior al de varias capitales de provincia y con gran cantidad de industrias diversas.»

Autògraf del General Jefe del Cuerpo del Ejército del Maestrazgo, Rafael García Valiño, que comandava les forces franquistes que van ocupar la ciutat de Manresa el 24 de gener de 1939: “La caída de la ciudad de Manresa merced al ímpetu de las brillantes fuerzas del Cuerpo de Ejército del Maestrazgo, anuló todas las posibilidades de defensa de la capital de Cataluña por las fuerzas marxistas enemigas; por ello al entrar vencedor por sus calles tuve la sensación de haber asistido al fin de la guerra”.

Vídeos de testimonis

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)