Any 1941. Imatge d’una processó. Al fons, el convent de Santa Clara. (Arxiu Comarcal del Bages)
Any 1943: processó de l’Hospital. (Arxiu Comarcal del Bages)
3/4/1944: Diumenge de Rams a la Baixada de la Seu. (Arxiu Comarcal del Bages)
28/4/1946: processó i acte de reposició de la imatge de la Mare de Déu de la Salut al santuari de Viladordis. La processó va començar amb una missa a la Cova de Sant Ignasi i va finalitzar al popular bosc de les Marcetes. (Fons Grifé – Arxiu Comarcal del Bages)
20/6/1946: celebració del dia de Corpus, amb les corresponents catifes florals a la baixada de la Seu. (Fons Masana. Arxiu Comarcal del Bages)
Maig del 1949: imatges de la processó pels carrers de Manresa de la Mare de Déu de Joncadella, des de la basílica de la Seu, on fou beneïda, fins a la parròquia del Carme i posterior celebració, a Joncadella, de la reposició de la imatge. (Arxiu Comarcal del Bages)
Any 1950: processó a càrrec dels alumnes de les Dominiques, al seu pas pel carrer del Bruc. (Arxiu Comarcal de Manresa)
21/2/1951: processó celebrada durant la Festa de la Llum. (Arxiu Comarcal del Bages)
1952: processó dels Armats de Manresa amb motiu del Divendres Sant. (Fons Marià Lladó. Arxiu Comarcal del Bages)
(Sense data): processó davant de Casa Caritat. (Arxiu Comarcal del Bages)
10/5/1959: desfilada de carrosses amb motiu de la Festa de Santa Joaquima de Verduna. (Fons Lladó. Arxiu Comarcal del Bages)
Documents (16)
Processons de Corpus
Programa dels actes de Corpus de l’any 1939, “año de la Victoria”. La processó “tendrá carácter de acción de gracias por la terminación de la guerra y Victoria de los Ejércitos Nacionales”. S’hi insisteix en el lema “Todos, todos a la Procesión!”. (Arxiu Municipal de Manresa)
Juny del 1950: saluda de l’alcalde Joan Prat Pons al “Sr. Juez de 1ª Instancia e Instrucción” i al “Excmo. Sr. General Jefe de la Infantería Divisionaria de la 42 División de Montaña y Comandante Militar de la Plaza”, Luis Alonso de Orduña, al qual proposa que acompanyi el seguici de la processó tot portant un dels cordons del pendó principal del Corpus. Resposta del general, que lamenta no poder assistir-hi per motius de feina, però que delega la seva representació en el tinent coronel. (Arxiu Municipal de Manresa)
2/06/1953: saluda de l’alcalde Joan Prat Pons al “Sr. Juez de 1ª Instancia e Instrucción” i al “Excmo. Sr. General Jefe de la Infantería Divisionaria de la 42 División de Montaña y Comandante Militar de la Plaza”, José Muñoz Valcárcel, al qual proposa que acompanyi el seguici de la processó tot portant un dels cordons del pendó principal de Corpus. (Arxiu Municipal de Manresa)
3/06/1953: invitació de l’alcalde de Manresa al “Excmo. Sr. General Jefe de la Infantería Divisionaria de Montaña y Comandante Militar de esta Plaza” i resta d’oficials perquè participin en la processó del Corpus. (Arxiu Municipal de Manresa)
5/06/1953: saluda del “General Jefe de la Infanteria Divisionaria de la 42 División de Montaña”, José Muñoz Valcárcel, a l’alcalde Joan Prat Pons, a qui agraeix la deferència perquè el batalló porti un dels cordons del pendó principal de la processó de Corpus. (Arxiu Municipal de Manresa)
7/06/1955: L’alcalde Joan Prat Pons convida el “Teniente Coronel de la Guardia Civil” Eugenio Ocho Astrain, a la solemne processó de Corpus. El document també ha estat enviat al “Comandante Jefe del Batallón”, al comissari de Policia i al jutge municipal. (Arxiu Municipal de Manresa)
Processons de Festa Major
Agost de 1939: invitació de l’alcalde Domènec Prunés i d’Alfonso Durán Loyzaca, “Coronel Jefe de la División Legionaria Flechas Verdes” –que ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó de la Festa Major-, a assistir a aquesta manifestació religiosa. (Arxiu Municipal de Manresa)
Agost de 1940: invitació de l’alcalde Domènec Prunés i del governador civil de Barcelona, Wenceslao González Oliveros –que ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó de la Festa Major-, a assistir a aquesta manifestació religiosa. (Arxiu Municipal de Manresa)
Agost de 1940: ordre i distribució dels participants a la processó de la Festa Major. (Arxiu Municipal de Manresa)
4/09/1940: carta de l’alcalde de Manresa al governador civil Wenceslao González Oliveros, en què li transmet l’acord de la corporació d’agrair-li el fet d’haver portat el pendó principal de la Festa Major. (Arxiu Comarcal del Bages)
Agost de 1943: invitació de l’alcalde Josep Montardit i del capità general de la quarta regió militar, José Moscardó Ituarte –que ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó de la Festa Major-, a assistir a aquesta manifestació religiosa. (Arxiu Municipal de Manresa)
Agost de 1944: invitació de l’alcalde Josep Montardit i del president de la Diputació de Barcelona, Lluís Argemí de Martí –que ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó de la Festa Major-, a assistir a aquesta manifestació religiosa. (Arxiu Municipal de Manresa)
Agost de 1945: invitació de l’alcalde Joan Prat Pons i del capità general de la quarta regió militar –que ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó de la Festa Major-, a assistir a aquesta manifestació religiosa. (Arxiu Municipal de Manresa)
(Sense data): croquis de l’itinerari vell i nou de la processó de la Festa Major pels carrers de Manresa. (Arxiu Municipal de Manresa)
Premsa (8)
“Manresa” 5/3/1946: la imatge de la Mare de Déu de la Salut de Viladordis és restaurada als tallers de Josep Maria Rossell. (Arxiu Comarcal del Bages)
“Manresa” 11/4/1946: notícia de la benedicció del nou temple de Valldaura i la seva nova imatge, que es portarà a terme els dies 26 i 27 d’abril. (Arxiu Comarcal del Bages)
“Manresa” 30/4/1946: crònica de la benedicció del nou temple de Valldaura i de la seva marededéu per part del bisbe de Vic. (Arxiu Comarcal del Bages)
“Manresa” 2/5/1946: crònica de l’acte de reposició de la imatge de la Mare de Déu de la Salut, al santuari de Viladordis. (Arxiu Comarcal del Bages)
“Manresa” 14/5/1949: notícia de la benedicció de la nova imatge de la Mare de Déu de Joncadella, que se celebrarà l’endemà. (Arxiu Comarcal del Bages)
Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat
El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)