Altres actes religiosos - Franquisme

Altres actes religiosos

La obligatorietat dels emblemes religiosos als nínxols (1942)

Documents (1)

 

Acte a favor del cardenal hongarès József Mindszenty (1950)

Documents (2)

9/02/1950: notificació adreçada a l’alcalde pel cap de cerimonial de l’Ajuntament, Francesc Gual Vilaseca, en què li recorda la funció de rogatives que tindrà lloc a la col·legiata de la Seu per demanar el cessament de la persecució religiosa a l’Europa de l’est i en favor del cardenal Mindszenty, el qual estava empresonat per les autoritats comunistes. El cardenal posteriorment donaria suport a la revolta hongaresa de 1956, per la qual cosa seria condemanat a treballs forçats fins a 1971. (Arxiu Municipal de Manresa)

Febrer de 1950: nota manuscrita de l’Arxiprestat i parròquia de Santa Maria de la Seu que convida a la funció de rogatives que tindrà lloc a la col·legiata de la Seu per denunciar la persecució religiosa que a l’Europa de l’est i en favor del cardenal Mindszenty, que es troba en captiveri. (Arxiu Municipal de Manresa)

Ràdio-missatge del Sant Pare (1951)

Fotografies (3)

11/3/1951: imatges de la plaça Major de Manresa amb motiu la retransmissió radiofònica d’un discurs del papa Pius XII. Prèviament, el Delegado Nacional de Sindicatos havia fer una al·loució. Al fons, a la dreta, es pot veure una pancarta amb la inscripció: “Frente a un mundo atormentado España vive en la paz de Franco y Pío XII”. (Fons Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (4)

8/03/1951: invitació de l’alcalde de Manresa, Joan Prat Pons, al tinent d’alcalde Josep Moll Vall, per assistir a la misa de campaña que tindrà lloc a la plaza de los Mártires –actual plaça Major- amb motiu del “Radio-Mensaje que SS el Papa dirigirá a sus hijos predilectos de España, especialmente a los productores”, com també al viacrucis i les visitas jubilares que tindran lloc a la ciutat durant la mateixa tarda. El recorregut de l’itinerari del viacrucis i les visites jubilars apareix detallat per escrit. (Arxiu Municipal de Manresa)

11/03/1951: programa dels actes d’homenatge de Manresa al Papa amb motiu del 12è aniversari de la coronació i regnat de Pius XII. (Arxiu Municipal de Manresa)

(sense data): dibuix de la façana de l’Ajuntament de Manresa en què es veuen sobreposades les figures de Franco i del Sant Pare Pius XII. (Arxiu Municipal de Manresa)

Invitació de l’abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, a l’alcalde (1953)

Documents (1)

Abril del 1953: carta de l’abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, a l’alcalde de Manresa, Joan Prat Pons, per convidar-lo a la celebració de la festivitat de “Nuestra Señora de Montserrat, Patrona del Principado de Cataluña”. Resposta de Francesc Gual Vilaseca a l’abat de Montserrat per la qual li notifica la presència de l’alcalde accidental, Josep Moll Vall, a la festivitat de Montserrat, ja que l’alcalde Prat s’ha hagut d’absentar uns dies per la mort d’un germà a Alacant. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

La repercussió de la mort de Pius XII i l’elecció de Joan XXIII (1958)

Premsa (5)

“Manresa”, 11/10/1958: “Duelo en Manresa por la muerte del Papa”. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 30/10/1958: “Su Santidad el Papa Juan XXIII visitó Manresa en el año 1954”. Notícia que es fa ressò de la visita del cardenal Roncalli Manresa, quatre anys abans de la seva designació com a Papa. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 30/10/1958: “Manresa se une al gozo del orbe católico por la proclamación del Papa Juan XXIII”. (Arxiu Comarcal del Bages)

Manresa, 31/10/1958: “El cardenal Roncalli, en su visita a la Santa Cueva, se interesó por la vida de San Ignacio, en Manresa”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)