Portal de memòria
i història de Manresa

Referendum de la “Ley de Sucesión” (6-7-1947)

Text introductori

Acabada la II Guerra Mundial, Espanya quedà aïllada internacionalment. Ni tan sols fou admesa a l’ONU, els països integrants de la qual debatien el futur de la dictadura franquista.

En aquest context, i davant la necessitat d’afluixar la pressió de les democràcies occidentals, el govern convocà, pel mes de juliol de l’any 1947, el referèndum de la Ley de Sucesión a la Jefatura del Estado. Segons aquesta llei, “España se constituye en Reino“. També establia que el successor de Franco seria proposat per ell mateix. De manera indirecta, obria la possibilitat al retorn de la monarquia borbònica.

Els resultats oficials d’aquest referèndum, realitzat sense les mínimes garanties democràtiques, foren d’un 89% de participació (el vot era obligatori), amb un 93% de vots afirmatius, un 4’7% de negatius i un 2’3% de blancs o nuls.

A Manresa les dades oficials foren semblants, tot i que amb una participació lleugerament inferior. A banda d’aquests resultats, podrem veure en aquest apartat amb quines raons el govern franquista estimulava la participació, quin tipus de propaganda es féu -com ara recordar l’espantall del “odio rojo“- i la implicació activa de l’alcaldia en tot aquest engranatge, inclòs el recordatori de l’obligació d’anar a votar, fet que seria controlat “por los Agentes de la Autoridad“.

 

Documents (7)

“Manresa”, 4 i 5/7/1947: campanya del periòdic a favor del sí en el referèndum de la Ley de Sucesión del dia 6 de juliol. Entre els arguments per votar-hi a favor es recorre al “millón de muertos que nos costó librarnos del comunismo” i a l’enderrocament de l’església de Sant Pere Màrtir, el 1936. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 5/7/1947: es recorda que els ciutadans tenen el dret i “la OBLIGACIÓN” d’anar a votar al referèndum. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 8/7/1947. Resultats del referèndum a la ciutat de Manresa: 22.996 vots a favor, 1.305 en contra i 294 en blanc. El 14’3 % de la població s’hi va abstenir. El periòdic remarca que “España ha manifestado rotundamente que quiere vivir independiente y libre, bajo el gobierno del Caudillo, porque ha demostrado estar más capacitada que los demás pueblos para gobernarse a sí misma, según su voluntad soberana“. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 12/7/1947. L’alcalde Prat agraeix als manresans que hagin votat en el referèndum de la Ley de Sucesión: “… he de congratularme, y conmigo todos los patriotas manresanos, del resultado de rotunda afirmación y ratificación de confianza con que la gran mayoría del pueblo se pronunció ayer por España y por el Caudillo. El “seny” manresano… ayer se ahincó como nunca en el alma ciudadana en un plebiscito claro e indiscutible“. (Arxiu Comarcal del Bages)

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)