Portal de memòria
i història de Manresa

Visites d’autoritats franquistes a Manresa

Text introductori

En aquest apartat podrem visualitzar algunes de les principals visites d’autoritats franquistes a Manresa, tot començant per la del mateix general Franco, el maig de 1947. Les imatges de la seva visita -els carrers de la ciutat, baixada de la Seu, Ajuntament, la Cova…- són d’una riquesa gràfica extraordinària. Cal destacar l’interès que Franco mostrà per anar a la Fàbrica Nova que, l’any anterior, havia estat l’escenari d’una de les primeres vagues obreres sota la seva dictadura.

L’octubre del 1952 el ministre d’Educació, Joaquín Ruiz-Giménez, vingué a Manresa amb motiu del 50è aniversari de l’Escola d’Arts i Oficis i el 25è aniversari de l’Institut Lluís de Peguera. Quatre anys més tard, seria destituït per Franco, a qui no li agradava el tarannà massa liberal de Ruiz-Giménez.

Pel març del mateix any 1952, el ministre d’Obres Públiques, Fernando Suárez de Tangil, havia visitat la Cova de Manresa. El 1955 tornà a venir breument a la ciutat i les autoritats municipals aprofitaren per mostrar-li els plànols de les obres de la Reforma, alhora que el ministre constatava la necessitat de modernitzar l’estació de tren.

En diverses ocasions, els governadors civils de Barcelona visitaren la capital del Bages. És el cas d’Eduardo Baeza Alegría -que inaugurà oficialment els habitatges de les popularment conegudes com a cases de xocolata (1949)- i Felipe Acedo Colunga (1951 i 1953), que en la segona visita que féu a Manresa inaugurà els habitatges de protecció oficial de la Caixa de Pensions a la Sagrada Família.

 

Visita del general Franco (1947)

Fotografies (112)

20/5/1947: fotografies de la visita del general Francisco Franco a Manresa: l’arribada al pont de Sant Francesc, on és rebut per l’alcalde Joan Prat Pons i diverses autoritats civils i militars; el pas per la Muralla de Sant Francesc, l’arribada a la baixada de la Seu -on l’espera el bisbe de Vic, Joan Perelló-, l’entrada a la Seu sota pal·li i l’assistència al tedèum. En acabat, visita a les fàbriques Bertrand i Serra i Pirelli. Posteriorment, visita l’Ajuntament, on té lloc la recepció oficial. Tot seguit, aparició al balcó, on és aclamat per una gran multitud. Abans de marxar de Manresa, Franco visita la Cova de Sant Ignasi. Després es dirigeix al monestir de Montserrat. (Arxiu Comarcal del Bages: fons Llorenç Gamisans. Fotografies de Llorenç Gamisans i Miquel Ausió; fons Pérez de Rozas i altres sense identificar)

 

Documents (12)

Maig de 1947: bans de l’alcalde que enalteixen la visita de Franco a Manresa i demanen a la població la millor rebuda possible: “Que nuestra Muy Noble, Muy Leal y Benéfica Ciudad -la Covadonga Catalana, la de San Ignacio de Loyola, la de la devoción a la Santísima Virgen María, la de las Batallas del Bruch- acuda unánime, entusiasta y gozosa a rendir al Generalísimo Franco el homenaje de nuestro cariño inextinguible y de nuestra adhesión inquebrantable“. (Arxiu Municipal de Manresa)

19/5/1947: invitació de l’alcalde a la recepció que es farà amb motiu de la visita de Franco. (Arxiu Municipal de Manresa)

Juny de 1947: relació de les factures ocasionades amb motiu de la visita de Franco a Manresa. Segons aquest document, el total de la despesa fou de 371.308’66 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa)

Juny-agost del 1947: correspondència entre l’Hotel Ritz i l’Ajuntament de Manresa en què es reclama l’import de la factura del “banquete oficial” ofert durant la visita de Franco a Manresa i, que puja 80.125 pessetes. Com es pot veure, el 18 d’agost l’Ajuntament encara no havia ingressat els diners. (Arxiu Municipal de Manresa)

16/7/1947: carta de l’alcalde en què demana a les diferents entitats financeres que contribueixin a pagar les despeses ocasionades per la visita de Franco. Hi afirma que la visita ha produït “gastos de consideración” i que compta que les entitats respondran, “tratándose de finalidad tan patriótica“. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (16)

“Manresa”, 3/6/1944: informació de l’any 1944 sobre la possibilitat que el general Franco visiti la ciutat de Manresa. Tanmateix, la visita no tindrà lloc fins al cap de tres anys. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 17-19/5/1947: informacions prèvies a la visita. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 19/5/1947, 22/5/1947 i 14/6/1947: tractament informatiu de la notícia de la visita del general Franco a Manresa. S’hi mostra l’entusiasme per la rebuda que Franco tingué entre els manresans: “Manresa vivió anteayer una jornada magna de su historia. Nadie recuerda una explosión de entusiasmo popular, tan enfervorizada, tan extensa, tan intensa. Todo fué expontaneidad [sic], entrañable afecto al Caudillo providencial que Dios ha concedido a nuestra Patria como favor especialísimo que nunca agradeceremos bastante. La lluvia pertinaz no logró rebajar el grado del fervor manresano, antes al contrario lo hizo más patente. Si nos preguntáis la causa de todo ello, sólo podremos contestaros: Franco… Pero Manresa no había visto a Franco. Y anteayer ¡por fin! logró ponerse en contacto directo con él y pudo admirar la modestia, la sencillez, la bondad, la religiosidad y tantas virtudes que emanan de esa mirada serena y egregia del Caudillo“. (“Manresa”, 22-5-1947). (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Visita del ministre d’Educació Joaquín Ruiz Giménez (1952)

Fotografies (14)

8/10/1952: fotografies de la visita del ministre d’Educació, Joaquin Ruiz-Giménez, a la ciutat de Manresa amb motiu del 50è aniversari de l’Escola d’Arts i Oficis i el 25è aniversari de l’Institut Lluís de Peguera. (Fons Enric Villaplana – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (9)

4/10/1952: invitació de l’alcalde a la professora Ramona Ametlla als actes de recepció del ministre d’Educació. Relació del professorat de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, als quals se’ha enviat la mateixa invitació. (Arxiu Municipal de Manresa)

7/10/1952: programa oficial de clausura del 50è i 75è aniversari, respectivament, de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis i de l’Instituto Nacional de Enseñanza Media de Manresa, respectivament. (Arxiu Municipal de Manresa)

7/10/1952: revers del programa de clausura amb els noms de diversos professors i professores que devien participar en un o més actes commemoratius: Ignasi Domènech Sant, Josep Grifé Puigdellívol, Fernando Hurtado Sanchís, Santiago Giner Cloquell, Esteve Bagué Nin, Ignasi Bajona Oliveras, Josep Mª Picas Giró, Juan Mª Menéndez-Arango Tort, Pedro Menéndez-Arango Tort, Rafael Vidal Clavería, Joan Serra Planas, Celestino Aguado Romero, Laura Grau Fabregat, Ginesa Jódar Flores, Amparo Díaz de Hurtado, Margarita Vicente de Crespo, Montserrat Badal, Rosario Coll Vallés i David Torra Ferrer. (Arxiu Municipal de Manresa).

7/10/1952: programa del “almuerzo” amb el ministre. Amb lletra manuscrita, els noms d’algunes de les persones que hi assistiran. (Arxiu Municipal de Manresa)

7/10/1952: relació de totes les persones convidades al “almuerzo”. (Arxiu Municipal de Manresa)

7/10/1952: llista de personalitats assistents a la recepció del ministre. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (6)

“Manresa”, 18/12/1951: constitució del comitè executiu de les festes del 50è aniversari de l’Escola d’Arts i Oficis i del 25è aniversari de l’Institut Lluís de Peguera. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 4/10/1952: anunci de la visita imminent del ministre d’Educació, Joaquín Ruiz Giménez. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 7/10/1952: crònica de la visita del ministre Joaquín Ruiz Giménez a Manresa. En el seu discurs, felicità els manresans perquè, en referència a la construcció de l’Institut Lluís de Peguera, “quisieron transformar en centro docente lo que hubiera sido un frío, necesariamente frío, obelisco de piedra“. També parla de “la capacidad inmensa, prodigiosa que tiene Cataluña de irnos enamorando, de irnos descubriendo las entrañas más hondas de su ser, que son siempre las más ricas“. També dedicà lloances al dictador Primo de Rivera: en referir-se a l’any de la inauguració de l’Institut (el 1927) afirmà: “parece una fecha tan lejana y sin embargo importante en la historia española, porque es la fecha en que aún el mando estaba en manos de aquel gran español, el general Primo de Rivera, que dió a España con la claridad de su pensamiento, sobretodo con la grandeza de su alma, siete años de paz… Aquel gran hombre lo dió todo por la grandeza de España y no murió su espíritu en una tarde triste del París Lejano, porque al morir dejaba a España como la mejor de las herencias, la ilusión y el corazón de su hijo que está latiendo desde el Alzamiento Nacional“. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Visites del ministre d’Obres Públiques Suárez de Tangil (1952 i 1955)

Fotografies (4)

7/3/1952: visita del ministre d’obres públiques, Fernando Suárez de Tangil (comte de Vallellano), a la Cova de Manresa. L’hi acompanyen el governador civil de Barcelona, Acedo Colunga, i l’alcalde de Manresa, Joan Prat Pons. (Fons Enric Villaplana – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (2)

6/3/1952: saluda de l’alcalde per convidar a la recepció del ministre d’Obres Públiques, Fernando Suárez de Tangil y Angulo (comte de Vallellano), en la seva visita a la Cova de Manresa. S’hi pot veure la relació de persones a qui es va enviar. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (2)

“Manresa”, 6/3/1952: visita del ministre d’Obres Públiques i del governador civil Acedo Colunga a la ciutat de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 8/10/1955: crònica de la breu estada a Manresa del ministre d’Obres Públiques, Fernando Suárez de Tangil, en què se li mostren els plànols de les obres de la Reforma. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Visita del governador civil Eduardo Baeza (1949)

Fotografies (4)

31/10/1949: el governador civil de Barcelona, Eduardo Baeza Alegría, inaugura els habitatges del carrer de Lluís Argemí, al costat de la carretera del Pont de Vilomara. Promoguts per l’Ajuntament de Manresa, seran coneguts amb el nom de “les cases de xocolata”, a causa del color de les façanes. (Fons Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Premsa (2)

“Manresa”, 29/10/1949: anunci de la pròxima visita del governador civil Eduardo Baeza Alegría, per inaugurar els nous habitatges del carrer de Lluís Argemí. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 3/11/1949: crònica de la visita del governador civil a Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Visites del governador civil Felipe Acedo Colunga (1951 i 1953)

Fotografies (14)

30/8/1951: visita del governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, amb motiu de la Festa Major de Manresa de 1951, a la qual ha estat convidat a portar el pendó principal de la processó. (Fons Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

23/11/1953: el governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, a la inauguració dels nous habitatges de protecció oficial de la Caixa de Pensions al barri de la Sagrada Família de Manresa, acompanyat per l’alcalde de la ciutat, Joan Prat Pons, el bisbe auxiliar de Vic, Ramon Masnou, i altres autoritats civils i militars. (Fons Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

22/11/1953: visita oficial del governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, a les instal·lacions del Club Natació Manresa. (Fons Enric Villaplana – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (5)

18/4/1951: saluda de l’alcalde Joan Prat Pons en què informa a regidors i alts funcionaris de l’Ajuntament de la primera visita -prevista per a l’endemà- del governador civil Acedo Colunga; hi demana que “se sirva personarse en la Casa Consistorial para recibirle y cumplimentarle“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Abril de 1951: llista de les persones que van asistir al “almuerzo íntimo” amb el governador civil Acedo Colunga, en la primera visita oficial que va fer a Manresa. (Arxiu Municipal de Manresa)

Abril de 1951: llista d’assistents a la recepció del governador civil i a l’acte de lliurament de les “viviendas protegidas”. (Arxiu Municipal de Manresa)

19/4/1951: carta del director de l’empresa Maquinaria Industrial en què lamenta “en el alma” no poder assistir a l’acte de recepció del governador civil. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (3)

“Manresa”, 19/4/1951: crònica de la primera visita oficial del governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 28/8/1951: el periòdic saluda aquesta nova visita del governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, en aquest cas amb motiu de la Festa Major. El text fa referència a “el amor y el entusiasmo que anidan en el pecho de los manresanos para con la patria“. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 21/11/1953: nota del Club Natació Manresa que informa els socis de la visita del governador civil, Felipe Acedo Colunga, a les instal·lacions de la piscina, prevista per a l’endemà. (Arxiu Comarcal del Bages)

Vídeos de testimonis

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)