Portal de memòria
i història de Manresa

Les organitzacions franquistes

Text introductori

La Falange, d’inspiració feixista, gaudia dels privilegis exclusius de ser l’únic partit oficialment existent a l’Espanya de Franco. Com a tal, estava al servei del dictador i del seu govern.

Això feia que tingués una gran influència en l’àmbit del poder municipal i que els seus dirigents locals, alguns d’ells amb gran fanatisme, incidissin en la vida quotidiana de les persones: campanyes de moralització pública (des de la vestimenta fins als continguts dels espectacles), prohibició de l’ús del català -oral o escrit- en públic, obligació dels nois entre 14 i 21 anys a fer instrucció premilitar al camp del Pujolet, i obligació per a les noies, mitjançant la “Sección Femenina”, de fer “labores propias de su sexo“, és a dir: “cocina, labores, trabajos manuales, corte y cultura general“.

Tot plegat, a partir també del control ideològic a les escoles, on calia inculcar aquesta mena de mentalitat als nens i nenes des d’una edat ben tendre.

Cal ressenyar també els excombatientes, associació que agrupava els qui havien lluitat amb l’exèrcit franquista, i els excautivos, que pretenia aplegar “a todos los que hayan sufrido prisión o encarcelamiento durante el dominio rojo-separatista“.

 

La Falange

Fotografies (3)

Maig de 1955: el Delegado Nacional del Frente de Juventudes, José Antonio Elola Olaso, inaugura a Manresa l’Hogar Juvenil. A la segona fotografia, a la dreta, l’alcalde Joan Prat Pons. (Fons Villaplana – Arxiu Comarcal del Bages)

Fotografia del manresà Fernando Pastor Campoy, un dels homes claus de Falange a la ciutat. Abans de la Guerra Civil Pastor fou membre d’Acció Popular Catalana, adherida al partit conservador de la CEDA).  (Arxiu Comarcal del Bages).

 

Documents (23)

Abril de 1959: requeriment del Governador Civil a l’alcalde perquè reculli totes aquelles activitats que ha realitzat el Movimiento durant els anys 1939 i 1959, per tal d’informar-ne “S.E. el Jefe de Estado”, i resposta de l’alcalde; hi destaca la realització de campaments, l’organització de la Cavalcada de Reis i obres als diferents locals ocupats per FET y de las JONS i les seves seccions. (Arxiu Municipal de Manresa).

14/7/1942: nota del Jefe Local de FET y de las JONS. Comunica a l’alcalde que s’ha rebut alguna notificació de la Jefatura Provincial de Propaganda que es fan representacions teatrals en català en algunes localitats de la província i l’insta a posar-ho en coneixement del Governador Civil per poder aplicar les mesures sancionadores pertinents. (Arxiu Municipal de Manresa).

Any 1947: certificats de bona conducta de dos manresans, signats per Ángel Olivé Subirachs com a Jefe Local de FET y de las JONS. (Arxiu Municipal de Manresa).

27/11/1939: nota en què es demana a l’alcalde que lliuri el certificat de serveis prestats al dissolt Regimiento de Infantería Bailén 24 a Pere Carreras Roca, cap de Falange a Manresa. (Arxiu Municipal de Manresa).

28/4/1939: comunicació del Jefe Local de la FET y de las JONS a l’alcalde sobre la participació de la Falange en “el día de la Independencia de España” i de l’aixecament d’un obelisc a la plaça de Sant Domènec. (Arxiu Municipal de Manresa).

6/4/1939: carta de la Falange en què es convida l’alcalde i regidors als actes de “entronización del Sagrado Corazón” al seu local i a la inauguració de l’Hogar del Combatiente. (Arxiu Municipal de Manresa).

30/9/1940: comunicació a l’alcalde sobre la presa de possessió com a delegat local de l’administració de FET y de las JONS d’Enric Quinto Torrentallé. (Arxiu Municipal de Manresa).

11/3/1958: Saluda del Jefe Local e Inspector Comarcal de Falange a Manresa, Pere Carreras Roca, a l’alcalde Josep Moll; es posa a disposició del Jefe Local del Movimiento, “para todo lo que pueda redundar en bien de nuestra ciudad y de España“. (Arxiu Municipal de Manresa).

9/7/1942: Saluda de Fernando Pastor Campoy “al camarada de la Vieja Guardia Francisco Gual Vilaseca, compañero de antaño y de las trincheras“, en què li comunica el seu nou càrrec de delegat comarcal del Frente de Trabajo. (Arxiu Municipal de Manresa).

Agost del 1942: programa del “Cursillo para Alcaldes y Jefes Locales de FET y de las JONS”, que s’ha de fer a l’Institut Lluís de Peguera, i nota del cap de cerimonial Francesc Gual Vilaseca, en què convida el “Sr. Comandante Militar” i l’inspector provincial del Movimiento, especialment als actes d’inauguració i cloenda. (Arxiu Municipal de Manresa).

6/7/1946: nota de la Delegación Provincial de Sindicatos en què es convida el cap de la Guàrdia Urbana als actes que celebrarà el Gremi de Perfumistes amb motiu de la festa patronal de Santa Isabel. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1943: nota de FET y de las JONS en què demana a l’Ajuntament subscriure’s a la publicació “Frase Quincenal”, que té com a objectius “difundir periódicamente las consignas del Caudillo y del Movimiento”. El preu és de 50 pessetes la quota anual per exemplar. Resposta per part de la Ponència de Cultura, que encarrega cinc exemplars de la publicació per distribuir a les dependències municipals. (Arxiu Municipal de Manresa).

Any 1939: document amb la relació d’alcaldes i caps del Movimiento del partit judicial de Manresa i nota adjunta en què es demana col·laboració econòmica per celebrar actes d’homenatge al capità general de la regió militar. (Arxiu Municipal de Manresa).

23-5-1939: nota en què s’exposa que se cedeix a Valentí Alberti Duran, “Jefe de la Banda Municipal”, una trompa (tres anys de servei) propietat de l’Ajuntament. (Arxiu Municipal de Manresa).

12/7/1939: diligència de l’Ajuntament que informa el “Jefe de Milicias de la FET y de las JONS” de la instal·lació d’un transformador elèctric al seu local. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (4)

“Manresa”, 28/5/1955: “El Delegado Nacional del Frente de Juventudes, Sr. Elola, en Manresa”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 19/6/1957: “Grandioso acto de Información Nacional” al Teatre Kursaal, a càrrec de Joaquim Buxó, president de la Diputació de Barcelona i “consejero provincial” de FET y de las JONS.  (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 10/3/1958: “El camarada Pedro Carreras, Jefe Local del Movimiento”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 27/1/1959: Acte del Frente de Juventudes, de “afirmación nacional” al Cinema Olímpia. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Frente de Juventudes

Documents (18)

13/7/1942: carta de la delegació comarcal del Frente de Juventudes de Manresa; proposa a l’Ajuntament que prengui una sèrie de mesures contra la “degeneració” dels joves a qui “el veneno poco a poco va apoderándose de ellos y convirtiéndoles en invididuos materialistas, soeces y degenerados“. S’hi acompanya una proposta de règim sancionador,, que inclou la creació d’unitats disciplinàries i la sanció als pares i als locals socials que no col·laborin en el compliment de les normes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Maig-juny del 1953: circular del Governador Civil als alcaldes en què proposa un seguit de normes encaminades a garantir l’ordre de les ciutats i donar suport a l’organització del Frente de Juventudes. Resposta al Governador Civil en què explica com s’adapta aquest Ajuntament a les normes recomanades. (Arxiu Municipal de Manresa).

Octubre de 1945: carta de l’Oficial Instructor Nacional Delegado Local y Comarcal del Frente de Juventudes, Fabián Miranda Labrador; insta l’Ajuntament a donar la relació de treballadors compresos entre 14 i 21 anys, per tal que se’ls pugui donar les ensenyances del Frente de Juventudes. Resposta de l’alcalde, amb la relació dels dos treballadors d’entre 14 i 21 anys: Florenci Carbonell Jordana i Antoni Passarell Obradors. (Arxiu Municipal de Manresa).

13/3/1944: nota del Frente de Juventudes relativa als aprenents d’una empresa. (Arxiu Municipal de Manresa).

5/4/1944: nota del Frente de Juventudes a l’Ajuntament. S’hi relacionen els treballadors que no han assistit a les activitats de l’organització, als quals s’ha de descomptar una part del sou. (Arxiu Municipal de Manresa).

Setembre-octubre de 1944: certificat de bona conducta de Joan Vilalta Badia per tal que pugui demanar una beca a l’Ajuntament per estudiar batxillerat. És signat per Ángel Sánchez García, “Jefe de la Obra Nacional de Ayuda Juvenil en la zona y comarca de Manresa“. Acta de la Comissió Municipal Permanent que adjudica una de les beques atorgades per l’Ajuntament per estudiar batxillerat a Joan Vilalta Badia. (Arxiu Municipal de Manresa).

18/10/1946: certificat de bona conducta “y excelente espíritu falangista” de Manuel Lacal Alonso, firmat per Santiago Trallero Luaña, delegat local i comarcal del Frente de Juventudes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Març de 1945: Saluda de Pío González Dopeso, delegat local i comarcal del Frente de Juventudes. S’hi comunica al cap de la Guàrdia Urbana que deixa el càrrec i nomena Miquel Serra Daura nou delegat local i Fabián Miranda Labrador delegat comarcal. Resposta del cap de la Policia d’agraïment als serveis prestats. (Arxiu Municipal de Manresa).

Febrer del 1949: Saluda de Blai Padró Sala com a delegat comarcal del Frente de Juventudes al cap de la Guàrdia Urbana. Resposta de felicitació pel càrrec. (Arxiu Municipal de Manresa).

25/5/1956: petició a l’alcalde perquè doni un trofeu al guanyador de la cursa ciclista que es farà amb motiu de la “Semana Deportiva de San Fernando”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Sección Femenina

Documents (17)

17/4/1959: resposta a un requeriment del Governador Civil amb la relació d’activitats i cursets que ha dut a terme des de 1939 la Sección Femenina de FET y de las JONS. Hi destaquen els cursets de “hogar” i cultura general per a noies, com també el pressupost de millora d’instal·lacions. (Arxiu Municipal de Manresa).

27/7/1939: carta de FET y de las JONS a l’alcalde de Manresa en què se sol·licita l’ús d’un local per part de les “Organizaciones Juveniles Femeninas“. (Arxiu Municipal de Manresa).

17/8/1940: notificació de l’alcalde Domènec Prunés en què insta la “Organización de las Juventudes Femeninas” a deixar el local on estan allotjades, a la plaça d’Espanya, perquè hi han d’anar diferents equipaments sanitaris. (Arxiu Municipal de Manresa).

13/11/1940: carta de l’Hermandad de la Ciudad y el Campo en què demana a l’Ajuntament una subvenció per al curset de “divulgadoras sanitarias”. Nota d’agraïment a l’Ajuntament per la concessió de la beca demanada, de 224,70 pessetes,, per formar “divulgadoras sanitarias”. (Arxiu Municipal de Manresa).

15/12/1941: relació de donatius recepcionats a l’Ajuntament “pro aguinaldo División Azul” i lliurats a la Sección Femenina, amb el corresponent rebut. (Arxiu Municipal de Manresa).

Març del 1949: invitació a l’alcalde a assistir al “Concurso de Coros y Danzas” que s’ha de fer a l’Instituto de Cultura. Nota de l’alcalde en què delega l’assistència a l’acte en el regidor de Cultura, Josep Culillas Urpina. (Arxiu Municipal de Manresa).

5/1/1948: acord de la ponència de Cultura de l’Ajuntament de subvencionar amb 750 pessetes el cor de la Sección Femenina. (Arxiu Municipal de Manresa).

Abril-juliol de 1959: instància de la delegada local de la Sección Femenina, Montserrat Padró Vendrell, en què demana una subvenció de 6.000 pessetes per cobrir les despeses de les activitats realitzades. Resposta de la Comissió Municipal, en què atorga la quantitat sol·licitada. (Arxiu Municipal de Manresa).

4/11/1946: Saluda adreçat a Francesc Gual, cap de la Guàrdia Urbana, per la delegada local de la Sección Femenina, Regina Pla Piera, per comunicar-li el seu cessament en el càrrec. (Arxiu Municipal de Manresa).

Octubre del 1947: Saluda de Margarita Mercadal Medina adreçat al cap de la Guàrdia Urbana, Francesc Gual Vilaseca, en què li comunica que ha estat designada delegada local de la Sección Femenina de la FET y de las JONS. Resposta de felicitació per part del cap de la Guàrdia Urbana. (Arxiu Municipal de Manresa).

4/9/1942: Saluda de la delegada provincial de la Sección Femenina en agraïment a l’alcalde per la subscripció a la revista “Consigna”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Ex-combatents

Documents (10)

5/7/1943: carta de la Caixa d’Estalvis de Manresa que informa que es concedeix una quantitat de diners a les famílies d’excombatents de la ciutat. (Arxiu Municipal de Manresa).

10/7/1943: nota de l’alcalde als familiars de l’excombatent Jaume Sala Gamisans, a qui concediran a títol pòstum la tercera medalla i diploma de la ciutat. (Arxiu Municipal de Manresa).

2/3/1943: carta de l’alcalde a l’inspector provincial del Movimiento en què li relaciona els noms d’excombatents que formaven part de la Comissió Gestora Municipal. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1951: programa oficial de la “Comida Hermandad de Ex Combatientes”, amb motiu de l’aniversari de la “Liberación“. El programa inclou la interpretació de la “Canción del falangista”. Vegeu també la relació de persones convidades. (Arxiu Municipal de Manresa).

2/1/1952: instància de diferents excombatents en què sol·liciten la concessió de la medalla de la ciutat. (Arxiu Municipal de Manresa).

Agost-setembre del 1939: notificacions de condecoracions a diversos excombatents. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (1)

“Ciudad” 10/11/1940: “Decálogo del ex-combatiente“. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

Ex-cautivos

Documents (5)

Juny del 1939: correspondència entre la “Comisión de ex cautivos organizadora del Homenaje al Caudillo” i l’Ajuntament de Manresa per triar un delegat local que formi part d’aquest organisme. La persona triada per l’Ajuntament serà Miquel Badal Ballarà, que durant la contesa patí la repressió des de la rereguarda republicana. (Arxiu Municipal de Manresa).

30/3/1943: nota de l’alcalde al delegat comarcal d’Ex Cautivos por España en què demana els noms i adreces de manresans que patiren la repressió de la rereguarda republicana i dels assassinats “por los rojo-separatistas” i els seus familiars. (Arxiu Municipal de Manresa).

Novembre de 1940: invitació i programa d’actes amb motiu de la “Concentración Comarcal de Ex-cautivos y bendición del Banderín“. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (4)

“Ciudad”, 9/4/1940: creació de la delegació local de l’Hermandad de Cautivos por España. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 9/5/1942: “Ex-cautivo en la División Azul“: Fulgencio Antonio Audina. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 2/2/1943: “El nuevo emblema” de la delegació comarcal de l’Hermandad de Ex Cautivos. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 16/3/1943: Avís de la delegació comarcal de l’Hermandad de Ex Cautivos. (Arxiu Comarcal del Bages).

Vídeos de testimonis

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)