Portada

Aquest web ens mostra una molt interessant sèrie de fotografies i objectes de l’època del primer franquisme a Manresa. Corresponen a una sèrie de dotze àlbums que Joan o Juan (tal com consta en tota la documentació oficial) Prat Pons va guardar al seu domicili. Prat Pons va ser alcalde de Manresa entre els anys 1945 i 1958 i la major part de fotografies que veurem són d’actes en els quals va participar, quan no presidir, com a primera autoritat municipal.

Aquest conjunt de fotografies, unes 450, algunes realment excel·lents i moltes inèdites, han esdevingut, amb el pas del temps, d’un valor històric significatiu alhora que retraten -mai millor dit- la Manresa oficial d’aquells temps però també manifestacions de cultura popular dels anys 40 i 50. Són uns retalls congelats de la nostra història relativament recent, en els quals es poden apreciar també aspectes de la realitat de la vida quotidiana dels manresans i manresanes d’aleshores.

En concret, el contingut d’aquest web està organitzat en funció dels dotze àlbums de fotografies que aquí podrem veure. Els presentem ordenats de manera cronològica i, cadascun d’ells, amb la seva contextualització. Així, després d’un primer apartat titulat “L’alcalde Joan Prat Pons“, on s’esmenten les seves dades biogràfiques i la llista dels altres alcaldes franquistes de Manresa, podem gaudir de les fotografies dels dotze àlbums següents:

1r àlbum: Visita del general Franco a Manresa (1947).

2n àlbum: IV centenari de l’aprovació pontifícia del Llibre d’Exercicis Espirituals (1948).

3r àlbum: Lliurament d’un equip de Raigs X a l’Hospital (1948).

4t àlbum: Festes de la Llum (1949).

5è àlbum: Lliurament d’una bandera a la Caserna (1949).

6è àlbum: Vic. Homenatge al bisbe Joan Perelló (1952).

7è àlbum: Joan Prat Pons “Comendador” (1952).

8è àlbum: Monument a Maria Immaculada a la Clínica (1954) .

9è, 10è i 11è àlbums: Fotografies de Manresa i el Bages. Algunes d’elles són de l’època de la II República.

12è àlbum: Moià. Homenatge a la Vellesa i Festa de l’Arbre (1952).

I, per acabar, unes fotografies sobre la Patum de Berga dels anys 1935 i 1952. Igualment, podrem veure alguns documents i imatges de diversos objectes relacionats amb els càrrecs que Prat Pons va exercir i que va conservar en el seu domicili particular: la vara d’alcalde, diplomes, medalles, records i condecoracions.

Finalment, volem agrair la confiança que la família de Prat ens ha tingut a l’hora de facilitar-nos aquests àlbums perquè en digitalitzéssim i en contextualitzéssim les fotografies i les donéssim a conèixer a tothom qui les vulgui veure a través del nostre portal de webs, Memoria.cat. En especial l’agraïment és per a Lluís Prat Scaletti i a Núria Brugarolas Camps. Gràcies a la seva sensibilitat, aquest conjunt de fotografies i objectes no solament no s’han perdut sinó que passen a enriquir el patrimoni històric i cultural de la ciutat de Manresa i dels seus habitants els quals, al capdavall, en són els seus autèntics propietaris.

 

Joaquim Aloy i Pere Gasol

 

 

Buscar a tot memoria.cat