A principis de la dècada dels cinquanta, un grup d’exalumnes de l’Institut Lluís de Peguera, entre els quals hi havia Valentí Masachs Alavedra, Jacint Rosal, Mossèn Domènec, Francesc Ubach Miravitlles, Francesc Soler Quintana, Antoni Pesarrodona Almuzara, José Luís i Carles Arregui de la Madrid i Carles Llussà Ruiz, va impulsar la creació de l’Associació d’Exalumnes de l’Institut. Aquesta associació va ser aprovada pel Ministeri de Governació el 29 de maig de 1951, amb el nom de Asociación de ex-alumnos del Instituto Nacional de Enseñanza Media de Manresa, amb l’objectiu que aquesta “agrupés els estudiants del centre i canalitzés les inquietuds culturals i socials que s’havien despertat en el pas per la universitat”[1].
El primer president de l’Associació va ser Valentí Masachs Alavedra. Segons recorda Carles Llussà Ruiz a les seves memòries, es reunien amb Jacint Rosal, Valentí Masachs, Josep M. Picas Giró, Ramon Balaguer Galobart, Ramon Espelt Miserachs, Xavier Sitjes Molins i Amadeu Jovés Alfonso[2].
El 1953 es va editar el I Catálogo de ex-alumnos de la Asociación de ex-alumnos del Instituto Nacional de Enseñanza Media de Manresa, on constava un llistat de més de 1.000 exalumnes que havien estudiat a l’institut des de la seva inauguració, el curs 1927-28.
Després de Masachs, en foren també presidents Rogeli Boix Güell, Ignasi Bajona Oliveras i Xavier Sitjes i Molins.
PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS CULTURALS
Durant els primers anys de l’associació van organitzar diferents actes culturals: representacions teatrals, cicles de conferències, cafès-col·loqui, lectures de textos i poemes, visites culturals per la comarca… Van portar a terme, també, activitats en col·laboració amb altres entitats manresanes com el Cercle Artístic, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages i altres.
D’entre aquestes activitats culturals cal destacar[3] un cicle de conferències sobre ensenyament en les quals participaren Ramon Fuster, Jaume Nualart i Antoni Comas i que van tenir lloc l’any 1964 a la sala d’actes de la Cambra de Comerç.
També, el mateix any, es va organitzar un cicle de conferències amb el títol “Segle XX”, en les quals van participar Ernest Lluch, Joan Triadú, Joaquim Molas, Josep Benet i Mn. Josep Junyent, i el 1965 es va fer un Seminari d’Estudis Socials sobre el tema “Convivència Social”.
LA REVISTA BAGES
El projecte més ambiciós de l’associació, tenint en compte la poca activitat cultural que tenia Manresa en aquells anys, va ser la publicació de la revista Bages, com a portaveu de l’associació. La revista va tenir dos directors, primer Carles Llussà Ruiz i després Ignasi Bajona. El grup responsable de la redacció el formaven Francesc Ubach, Antoni Pesarrodona, Francesc Soler Quintana, Josep M. Gasol, Carles Llussà Ruiz, David Torra, Ignasi Bajona i Josep Alsina Clota.[4]
El primer número va sortir publicat el mes de gener de 1953 i el darrer va aparèixer el novembre-desembre de 1963. Tot i que la revista va ser un èxit durant els seus 10 anys de vida com ho demostra l’augment de publicitat de les seves pàgines, aquests ingressos no devien ser suficients i la revista va patir un dèficit econòmic de més de 100.000 pessetes. La revista era mensual, tot i que en alguns moments, sobretot els últims anys, va sortir cada dos mesos.
La revista Bages estava escrita en castellà, però a partir de 1957 van començar a aparèixer alguns articles escrits en català. La temàtica principal era cultural: literatura, música, cinema, art, teatre, esports.., però també hi havia articles de temes manresans relacionats amb l’urbanisme i les entitats, la història, la filosofia, la religió, la psicologia, la geografia, la divulgació científica, etc.
Després de la desaparició de la revista, l’associació va entrar en crisi i va deixar d’organitzar activitats. Això va ser motivat, sobretot, pel cansament dels membres de la junta i les dificultats per compaginar aquesta tasca amb les respectives activitats professionals.
[1] Llussà Ruiz, Carles. A la recerca del temps passat. Memòries. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2022 p. 233
[2] Llussà Ruiz, Carles. A la recerca… p. 234
[3] Llussà Ruiz, Carles. A la recerca… p. 235
[4] Llussà Ruiz, Carles. A la recerca… p. 237