Aquest març de 2021 es compleixen cinquanta anys de la constitució de l’Assemblea del Bages, un organisme de socialització i mobilització antifranquista.
Què era l’Assemblea del Bages? Quan es va fundar?

L’Assemblea del Bages va ser un organisme local i comarcal unitari de lluita antifranquista, que es va fundar el març de 1971 en una reunió clandestina que va tenir lloc a l’església de Santa Maria de Camps (Fonollosa).
En la seva creació hi va jugar un paper important l’existència a Manresa d’entitats molt dinàmiques com Art Viu, Cine-club Manresa, Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Agrupació Manresana de Folklore i Omnium Cultural.
En el vessant més polític, a l’activitat clandestina portada a terme per partits com el PSUC, s’hi va afegir la creació, el setembre de 1970, de la Comissió per a la Promoció Política. Aquestes dues formacions van impulsar l’Assemblea del Bages, a la qual s’hi van incorporar, també, el Partit Carlí de Catalunya i la Unió Democràtica de Catalunya, el sindicat CCOO, i entitats com Cine-Club i el Centre Excursionista de la Comarca del Bages.
L’Assemblea del Bages va ser una de les primeres de Catalunya i, uns mesos després de la seva creació, es va incorporar a l’Assemblea de Catalunya.
Què va ser l’Assemblea de Catalunya?
L’Assemblea de Catalunya es va fundar, el novembre de 1971, com un organisme democràtic unitari i d’oposició a la dictadura franquista. Agrupava entitats, associacions de veïns, partits i sindicats.
El seu programa es resumia en quatre punts: amnistia general, llibertat democràtiques, restabliment de l’Estatut del 32 i coordinació amb els altres pobles de la península per lluitar contra la Dictadura.

L’Assemblea de Catalunya va coordinar i organitzar les principals mobilitzacions populars contra la dictadura franquista. A nivell de Manresa i el Bages, l’Assemblea del Bages va organitzar manifestacions i actes de lluita contra la dictadura amb l’objectiu d’aconseguir la democràcia i l’autonomia.
El 2 d’abril de 1976 l’Assemblea del Bages va canviar de nom i es va anomenar Assemblea Democràtica del Bages.