Fem memòria... La Tancada d’Intel·lectuals a Montserrat: desembre de 1970 - Memoria.cat/edu

Fem memòria… La Tancada d’Intel·lectuals a Montserrat: desembre de 1970

TancadaMontserrat_1970_08_rr

Els dies 12, 13 i 14 de desembre de 1970 va tenir lloc la Tancada d’uns 300 intel·lectuals i gent del món de la cultura al monestir de Montserrat per protestar contra el Procés de Burgos.

El Procés de Burgos

El conegut com a “Procés de Burgos” va ser un consell de guerra sumaríssim contra 16 persones acusades de pertànyer a l’organització basca ETA. Va tenir lloc a Burgos, entre el 3 i el 9 de desembre de 1970.

Se’ls acusava, d’entre altres coses, de matar el cap de la Brigada Social de Donostia, Melitón Manzanas, un guàrdia civil i un taxista. Els fiscals demanaven 6 penes de mort i per a la resta, un total de més de 700 anys de presó.

La Tancada

Amb l’objectiu de denunciar la repressió franquista i  de protestar contra les penes de mort que sol·licitava la fiscalia, unes 300 persones vinculades al món de la política i la cultura es van tancar al monestir de Montserrat en solidaritat amb els bascos encausats en el Procés de Burgos.

Després de reunions prèvies a cases particulars i una tancada de 100 persones a la seu del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Barcelona es va decidir fer la protesta al monestir de Montserrat, després que el filòleg Jordi Carbonell i l’historiador Josep Benet parlessin amb l’abat de Montserrat, Cassià Just.

El dia 12 de desembre a les 3 de la tarda els participants van començar a arribar al monestir. Cap a les 8 del vespre, quan tothom era a dins,  la policia i la Guàrdia Civil van rodejar l’edifici. Durant els tres dies que  va durar la protesta,  els reunits van redactar i aprovar una Declaració, que es va fer pública i que va tenir un gran ressò a Catalunya, a la resta de l’Estat i a nivell internacional.

Tancada d’intel·lectuals a Montserrat, 1970. (Font: Arxiu Fotogràfic de Montserrat).

Entre les persones tancades hi havia cineastes, artistes, actors, pintors, escriptors, economistes, sociòlegs, arquitectes, historiadors, filòsofs, advocats… A tall d’exemple, escriptores com  Montserrat Roig i Rosa Regàs, arquitectes com Oriol Bohigas, gent del món del cinema com Pere Portabella i Miquel Porter Moix, pintors com Joan Miró i Antoni Tàpies, cantants com Raimon i Joan Manel Serrat, actrius com Núria Espert i molts d’ altres.

Tancada d’intel·lectuals a Montserrat, 1970. (Font: Arxiu Fotogràfic de Montserrat).

La policia va preparar l’operació “Mano de pintura” que volia dir que si a les 5 de la tarda del dia 14 els tancats no havien sortit del monestir entrarien per la força. Durant la Tancada les autoritats polítiques i policials van negociar amb l’abat que si s’acabava el dia 14 no hi hauria detencions ni represàlies.

Policia i Guàrdia Civil a l’exterior del Monestir, 1970. (Font: Arxiu Fotogràfic de Montserrat).

La repressió

Tot i que prèviament la policia havia dit a l’abat que no hi hauria represàlies, això no es va complir: les persones que van participar de la tancada van ser citades a la comissaria de policia de Via Laietana de Barcelona i van haver de lliurar el passaport. Es van posar multes que van anar des de les 15.000 a les 75.000 pessetes, es van obrir expedients a professors i als cantants se’ls va prohibir actuacions.

La Declaració de Montserrat

Text de la Declaració de Montserrat, 1970. (Font: Arxiu Abadia de Montserrat).

La “Declaració de Montserrat” denunciava la repressió de l’Estat que “converteix en delicte fets polítics i socials que en tot estat democràtic són considerats legítims” i també, les tortures policials. Considerava inadmissible les gravíssimes penes demanades al consell de guerra i denunciava la manipulació dels mitjans de comunicació espanyols.

Reivindicava l’amnistia general de tots els presos polítics, l’abolició de la pena de mort i que quedés sense efecte qualsevol condemna dictada pel tribunal de Burgos. Demanava l’establiment d’un estat democràtic respectuós amb les llibertats i els drets de les persones i els pobles.

El context polític

A partir dels anys 60 una part important de l’església catalana va donar suport a l’oposició antifranquista en la seva lluita contra la dictadura, i va permetre que els espais religiosos fossin utilitzats per dur a terme activitats contràries al règim.

A més, durant la dècada dels seixanta es va produir dins de la societat catalana una gran difusió de les idees democràtiques i de  reivindicació nacional, que va comportar un  ampli procés de mobilització i compromís contra la dictadura franquista. Aquesta,  ja a les acaballes, va  augmentar brutalment la seva repressió contra l’oposició.

La importància de la Tancada

Ressò de la tancada a la premsa francesa, 15 de desembre de 1970. (Font: Arxiu Abadia de Montserrat).

El 28 de desembre es va conèixer la sentència del consell de guerra que confirmava les 6 penes de mort demanades inicialment. A més, sentenciava la resta a molts anys de presó i a multes milionàries. Finalment, però, el 30 de desembre, el consell de ministres va commutar les penes de mort. L’impacte internacional que havia tingut la Tancada a Montserrat i la seva Declaració van contribuir a aquesta commutació.

A més, la Tancada va significar el compromís del món de la cultura per la llibertat i la democràcia.  Va ser un primer pas per a la constitució, poc  després, de l’Assemblea de Catalunya, organització unitària fonamental  de la lluita de l’oposició antifranquista contra la dictadura durant els últims anys del franquisme i els primers de la Transició.

Tancada d’intel·lectuals a Montserrat (detall), 1970. (Font: Arxiu Fotogràfic de Montserrat).

 

Taula de continguts

CONTINGUTS RELACIONATS




Buscar a tot memoria.cat

Espai educatiu del portal memoria.cat