Us oferim una carta inèdita de Pompeu Fabra i 3 fotografies també inèdites (si bé de poca qualitat) de l’homenatge que se li tributà a Prada del Conflent el febrer de 1948.
La carta de Pompeu Fabra és un escrit d’agraïment a Jaume Creus per haver-li enviat unes fotografies de l’homenatge que se li oferí a Prada del Conflent el febrer de 1948. Després d’agrair-li la tramesa, Fabra li fa saber que “un nombre considerable de compatriotes residents a Catalunya han volgut associar-se al meu homenatge fent-me arribar a mans un àlbum bellament relligat que conté, ultra una endreça cordialíssima, més de mig miler de signatures recollides en la clandestinitat (membres de l’Institut, professors, escriptors, artistes, estudiants –nois i noies…)”.
L’homenatge a Pompeu Fabra va tenir lloc el febrer de 1948, amb motiu del 80è aniversari del mestre i quan feia 9 anys que s’havia hagut d’exiliar. L’organitzà el Comitè de Cultura Catalana, el secretari del qual era Eugeni Xammar i estava sota el patronatge d’un Comitè Nacional d’Honor presidit per Josep Irla, president de la Generalitat de Catalunya a l’exili. Hi participaren, a més del president Irla i Eugeni Xammar, Ventura Gassol, Josep Tarradellas, Martí Barrera, Pau Casals, Antoni Rovira i Virgili, Josep Carner i Joan Alavedra, entre molts altres polítics i intel·lectuals.
L’homenatge va consistir en una conferència de Josep Carner, el lliurament d’una medalla d’or amb l’efígie de Pompeu Fabra, obra de l’escultor Joan Rebull, i un sopar a l’hotel de Prada que aplegà unes dues-centes persones.
Un dels moments més emotius de l’acte el va protagonitzar Pau Casals. Eugeni Xammar en les seves memòries recorda que Casals “a l’hora dels discursos va dir que ell no parlaria personalment però que faria parlar el que era el seu intèrpret natural, i amb el violoncel va interpretar un parell de peces de Joan Sebastià Bach i El cant dels ocells”.
Pompeu Fabra moriria a Prada al cap d’uns mesos, concretament el dia de Nadal de 1948.
La carta de Pompeu Fabra a Jaume Creus i la seva transcripció.
Vegeu la transcripció íntegra de la carta
Fotografies de l’homenatge.
28/2/1948. Pau Casals tocant el violoncel durant l’homenatge a Pompeu Fabra, en un hotel de Prada del Conflent. Eugeni Xammar recorda que Casals “a l’hora dels discursos va dir que ell no parlaria personalment però que faria parlar el que era el seu intèrpret natural, i amb el violoncel va interpretar un parell de peces de Joan Sebastià Bach i El cant dels ocells”.
29/2/1948. Ajuntament de Prada del Conflent. Pompeu Fabra (a la dreta) durant l’acte en què el president de la Generalitat a l’exili, Josep Irla (al seu costat), li va lliurar una medalla d’or, obra de l’escultor Joan Rebull, amb l’efígie del mestre. Van presidir l’acte també l’alcalde i el sub-prefecte de Prada.
Pompeu Fabra moriria a Prada al cap d’uns mesos, concretament el dia de Nadal de 1948.
D’on han sorgit aquests documents?
Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació rellevant que havia conservat Jaume Creus i Ventura -que va publicar el nostre web el passat 13 d’octubre-, el Sr. Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb nosaltres i ens va manifestar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una estreta amistat i que conservava documentació seva. Immediatament ens vam veure i ens va lliurar diversos documents de Jaume Creus perquè els incorporéssim al web que li hem dedicat i els ingresséssim a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
La documentació aportada per Lluís Willaert té un gran valor històric. Comprèn diverses cartes de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera.
També hi ha una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre els anys 1933 i 1936, i dues fotografies de l’homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.