Carta de Vicenç Guarner

Targeta postal escrita el març de 1941 a Jaume Creus des de Casablanca –al Marroc francès, on es trobava exiliat-, per Vicenç Guarner i Vivanco, que fou responsable dels serveis d’ordre públic de la Generalitat, sotssecretari de la Conselleria de Defensa i cap de l’estat major de l’Exèricit de l’Est. L’autor –germà del també militar Josep Guarner- informa de la situació de diferents exiliats republicans i li recomana a Jaume Creus de traslladar-se al Marroc francès, on “estareu millor que en França”. Després de la rendició francesa davant els alemanys (juny de 1940), Guarner fou detingut per la Gestapo i se salvà de ser deportat a Espanya gràcies a la intervenció del general francès Vergès, que havia estat professor seu. Més endavant s’exilià a Mèxic, on arribà a ser coronel de l’exèrcit.

Transcripció de la carta

 

D’on han sorgit aquests documents?

Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació rellevant que havia conservat Jaume Creus i Ventura -que va publicar el nostre web el passat 13 d’octubre-, el Sr. Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb nosaltres i ens va manifestar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una estreta amistat i que conservava documentació seva. Immediatament ens vam veure i ens va lliurar diversos documents de Jaume Creus perquè els incorporéssim al web que li hem dedicat i els ingresséssim a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

La documentació aportada per Lluís Willaert té un gran valor històric. Comprèn diverses cartes de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera.

També hi ha una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre els anys 1933 i 1936, i dues fotografies de l’homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.

 

Correspondència inèdita de Lluís Companys, Pau Casals i altres personalitats catalanes (Fons Jaume Creus i Ventura)