Tal dia com avui, el 6 de maig de 1945, just l’endemà de ser alliberat Mauthausen, les tropes nord-americanes, sota el comandament del general Omar Bradley, van arribar a Ebensee, un dels camps annexos de l’àrea del Danubi, on es trobava l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, del qual enguany es commemora el centenari del naixement.
Amat posava fi, d’aquesta manera, a quatre anys i mig de captiveri al camp de Mauthausen i a d’altres recintes concentracionaris que en depenien. Aquesta experiència seria plasmada per l’escriptor en la novel·la autobiogràfica K.L. Reich, que escriuria a Sant Julià de Lòria (Andorra), uns mesos després d’haver recuperat la llibertat. Publicada per primer cop el 1963, K.L. Reich és considerada la principal aportació catalana en l’àmbit de la literatura concentracionària. Tot i que encara poc coneguda, l’obra d’Amat-Piniella ha estat comparada, per la seva qualitat, amb la d’altres autors de renom internacional com Primo Levi, Robert Antelme, Imre Kertész i Jorge Semprún.
K.L. Reich fou dedicada per Amat-Piniella al seu amic Pere Vives i Clavé -mort a Mauthausen a conseqüència d’una injecció de benzol al cor- i al general Omar Bradley, que dirigia les tropes que van alliberar Ebensee.
A l’exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci, que es pot visitar fins al 24 de juny al Centre Cultural el Casino, de Manresa, es pot veure el manuscrit del poema “L’hora blanca”, escrit al mateix camp d’Ebensee el 10 de maig de 1945, quatre dies després d’haver estat alliberat.
En aquest enllaç del Museu de l’Holocaust de Washington podeu veure un curtmetratge de l’alliberament del camp d’Ebensee.
A la imatge superior, supervivents d’Ebensee (US Holocaust Memorial Museum).