Ahir, dissabte, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, va visitar l’exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci, instal·lada al Centre Cultural el Casino. Homs va ser acompanyat per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, per Joan Calmet i Antoni Llobet -regidors de Cultura i Ensenyament, respectivament- i Juli Gendrau, delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. També van ser presents a la visita Josep Alert -coordinador del centenari d’Amat-Piniella-, i els altres comissaris de l’exposició, Joaquim Aloy, Llorenç Capdevila i Àngels Fusté.
La visita de Francesc Homs ha coincidit amb la polèmica desfermada pel vídeo de Telemadrid que equipara l’estalinisme i el nazisme amb el llenguatge utilitzat pels partits nacionalistes catalans, arran sobretot de la consulta sobiranista.
Homs ha convidat a conèixer l’exposició sobre Joaquim Amat-Piniella a les persones que de forma “molt lamentable, molt execrable” han banalitzat el nazisme i el franquisme, perquè “aquesta gent que ho banalitza i sobretot, aquells que d’una manera ignominiosa callen davant d’aquesta banalització, el que haurien de fer és venir a visitar a Manresa aquesta exposició”. En paraules del conseller, davant de l’evidència “dels fets contrastats” aquestes persones no dirien “ni les barbaritats, ni les bestieses, ni les mentides que aquests darrers dies hem sentit que, lamentablement no són una novetat”. També ha assegurat que “si algú coneix, i aquesta exposició és un testimoni, el que va ser la brutalitat i la barbàrie del nazisme i també del franquisme, no podria fer comparacions que no tenen cap base.”
Davant l’emissió d’aquest vídeo, el Govern ha trobat a faltar “una major contundència i no tant de silenci” ha afirmat Homs. “Aquests silencis el que denoten és que no s’ha pres seriosament el que va ser la brutalitat del nazisme que va patir Amat-Piniella i tanta gent”, ha assegurat.