Renovem a fons el web “El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)” - Memoria.cat

Renovem a fons el web “El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)”

Nombrosos documents gràfics i textuals i la veu de testimonis ofereixen un complet retrat de la dictadura del general Franco

El nostre web El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959), creat l’any 2011, es pot visualitzar ara a través d’una nova plataforma, que ha permès millorar-ne notablement la vista, la velocitat, la navegació, la usabilitat i la seva consulta des de qualsevol dispositiu mòbil.

La renovació i actualització ha consistit a canviar de gestor de continguts (del programa Drupal a WordPress) i migrar-ne tots els continguts, una tasca molt complexa tenint en compte l’ingent volum de documentació gràfica i textual que conté el web. Es tracta d’uns 2.000 documents, imatges i retalls de premsa i més de 200 talls de vídeo d’entrevistes sobre els primers vint anys del franquisme a Manresa. Els documents, inèdits fins que no van publicar-se en aquest web l’any 2011, van ser fruit d’una recerca llarga i sistemàtica realitzada especialment a l’Arxiu Municipal de Manresa. Hem aprofitat aquesta renovació per incrementar el nombre de fotografies i talls de vídeo. Tots els continguts es troben en català i en castellà.

Una documentació ingent que retrata com era la dictadura del general Franco

Alguns documents són tan il·lustratius que parlen per ells mateixos i retraten com era i com actuava aquest règim de llarga durada, que reprimí els drets més elementals de les persones.

En aquest web trobareu bans i discursos dels alcaldes de Manresa, telegrames que van enviar al general Franco i alguns escrits de la premsa manresana, tan servil sempre al règim. Es poden conèixer –o recordar- les grans celebracions anuals del franquisme (18 de julio, Fiesta de la liberación, Día del Caudillo…) i el procés de construcció del monumento a “los caídos”. S’hi troba també documentació de la Falange, papers sobre la División Azul, la relació de medalles de la ciutat lliurades a jerarques significatius del règim, començant pel mateix Franco. S’hi poden veure també 112 fotografies de la primera visita del general Franco a Manresa, que va ser rebut massivament per una ciutat que un any abans havia protagonitzat una de les primeres vagues obreres del règim a tot l’Estat, la vaga de la Fàbrica Nova.

Igualment, hi podreu veure documents sobre la repressió, les depuracions, autoritzacions i prohibicions de tota índole i informes sobre gent “sospitosa”. També s’hi pot constatar la repressió contra la llengua catalana i la política d’imposició d’un ensenyament espanyolista que va anul·lar de soca-rel el sistema pedagògic avançat de l’època de la República.

A través de la documentació es pot comprovar el pes immens que tenia la religió i les grans manifestacions litúrgiques de l’època (la visita de la Mare de Déu de Fàtima, l’enterrament de Josefina Vilaseca…) i conèixer quina era la moralitat predominant. També són d’interès les imatges de la construcció de l’església de Crist Rei, localitzades a l’Arxiu d’Alcalá de Henares.

En alguns casos la documentació és tan completa que permet, per exemple, saber el cost de la Fiesta de la liberación de cada any, del viatge a Madrid per concedir a Franco la medalla d’or, o quant va costar la mateixa visita de Franco a Manresa. També es pot tenir accés a la relació dels manresans que amb els seus diners van sufragar l’espasa que es va lliurar al general que va entrar a Manresa amb les tropes franquistes vencedores.

En definitiva, el web permet gaudir d’un extraordinari volum de documentació d’un gran valor històric. Es tracta del testimoni d’una època que va ser nefasta per a Manresa i Catalunya.

200 fragments de vídeos d’una quinzena de testimonis

A part del munt de documentació gràfica i textual, el web recull més de 200 talls de vídeo de diferents testimonis que van viure aquesta època, especialment durant els primers anys. Es tracta del testimoniatge d’Esteve Bascompte VilanovaJosep Batriu AgutMontserrat Camprubí RoviraManuel Cano Navarro, Vicenç Circuns Cuadros, Antoni Garriga Prat, Lluís Grifell Pons, Maria Prat Torra, Joan Rius Soler, Lluís Soldevila Mominó, Jaume Navarro Torras, Maria Antònia Terme, Josep Tomàs Cabot, Josep Torra Ferrer, Maria Torra i Emili Vilanova Ribas. Les persones entrevistades, entre molts altres temes, parlen de l’entrada de les tropes franquistes, la Falange, les visites de Franco a Manresa, la fam, l’estraperlo, la repressió franquista, la persecució de la llengua catalana, el cinema, l’ensenyament, el sindicalisme, la religió i la moralitat de l’època.

El lloc web dedicat als primers vint anys del franquisme continua essent el mateix: www.memoria.cat/franquisme

La renovació, modernització, actualització i ampliació del web ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.

 

Buscar a tot memoria.cat