Publiquem un web sobre l’estada de la mestra Justa Freire a Manresa - Memoria.cat

Publiquem un web sobre l’estada de la mestra Justa Freire a Manresa

El seu nom va ser tret del nomenclàtor de Madrid el 2021 per restituir el del general franquista Millán-Astray

La mestra i pedagoga Justa Freire Méndez (Moraleja del Vino, Zamora, 1896-Madrid, 1965), pionera de l’escola pública moderna, de qui per vergonya de la democràcia l’agost del 2021 van treure el seu nom d’un carrer de Madrid per tornar-hi a posar el del general franquista i fundador de la Legión Millán-Astray, va ser l’any 1954 a Manresa exercint de mestra a l’escola Pare Algué.

Ara publiquem un web que vol aportar llum sobre aquest capítol de la seva vida professional a Manresa. Hi podrem veure que la de Manresa va ser una destinació gens desitjada per ella, ja que el que volia era tornar a l’escola de Madrid que havia dirigit i on havia revolucionat els mètodes educatius abans de la Guerra Civil. Però la dictadura franquista li va vetar el retorn a qualsevol escola pública de la província de Madrid.

Justa Freire Méndez va ser una mestra de gran prestigi i molt estimada pels seus alumnes. Deixebla i mà dreta del prestigiós pedagog Ángel Llorca, va viatjar per Europa per aprendre dels sistemes educatius més innovadors, que va implementar durant el seu mestratge. Va dur a terme una feina extraordinària en el camp de l’ensenyament públic al Grupo Escolar Cervantes i, especialment, al Grupo Escolar Alfredo Calderón, que va dirigir, ambdós centres de Madrid, fins que el règim franquista la va empresonar i la va desposseir del seu títol de mestra.

Finalment, el 1954 va poder tornar a exercir a l’escola pública, però “en ningún caso se le puede destinar a Madrid”, podem llegir en un escrit anònim que es troba al seu expedient de depuració conservat a l’Archivo General de la Administración (Alcalá de Henares) i que nosaltres donem a conèixer en aquest web d’acord amb el conveni de col·laboració que hem signat amb el Ministeri d’Educació espanyol.

A Manresa, Justa Freire es va enfrontar per primera vegada a l’escola pública franquista. La seva experiència devia ser desoladora. Tot i així, va fer diverses amistats a la capital del Bages.

En aquest web, entre altres coses, parlem de la seva biografia; de la seva estada a Manresa; de Mercè Pla, la persona que la va allotjar a casa seva; entrevistem la neboda d’aquesta, Roser Ibarz Sanz, que conserva alguns records de la mestra, i publiquem un article d’Àngels Fusté sobre la Manresa que Justa Freire va conèixer el 1954, set fotografies de l’escola Pare Algué dels anys cinquanta i una entrevista amb una alumna del Pare Algué l’any 1961 que ens permet constatar com era l’escola franquista que va trobar Justa Freire a Manresa.

 

L’autor del web és Joaquim Aloy. L’enllaç al web és el següent:

https://www.memoria.cat/justa-freire-manresa/

 

El treball pretén ser també un modest homenatge des de Manresa a una mestra vocacional, dedicada de ple a l’educació, sobretot la dels alumnes més desfavorits; una mestra defensora i lluitadora de l’escola pública de qualitat, de la formació integral dels infants, a qui sempre va transmetre els valors de la igualtat, la tolerància i el respecte als altres.

 

Buscar a tot memoria.cat