L’Associació Memòria i Història de Manresa publiquem un web que recull la història d’amor sorgida per carta entre el santfruitosenc Vicenç Prades, pres del franquisme a la presó de Manresa els anys 40, i la Lola Batlle, veïna del barri de les Escodines i que vivia just davant de la presó. L’adreça del web és la següent:
La correspondència explica la coneixença i el naixement de la història d’amor entre un pres del franquisme -durant els anys més durs de la dictadura- i una veïna de la casa del davant del centre penitenciari a partir de cartes i breus visites. Una història que després seguiria endavant fora de la presó i acabaria en matrimoni i fundant una família.
L’Associació va tenir coneixement d’aquestes cartes per mitjà de l’editor de Santa Perpètua de Mogoda Domènec Guimerà Mariné, qui les va trobar en un mercat ambulant de Celrà l’any 2015. Es tractava d’una caixa de fusta amb més de 200 cartes, la immensa majoria escrites pel Vicenç Prades i adreçades a la Lola Batlle.
Després de la laboriosa tasca d’ordenació, transcripció i anàlisi de tots els textos, Guimerà es va posar en contacte amb l’Associació per compartir i oferir el resultat del seu treball, per definir el format i la sortida pública que podria tenir i el lloc on s’haurien de dipositar les cartes. Domènec Guimerà va culminar el seu projecte poc abans de la seva mort, el juliol del 2019.
El web publica una selecció d’il·lustracions i fragments de les cartes (sobre la situació personal i judicial de Vicenç Prades i la vida a la presó), imatges de la parella, documents sobre el procés judicial i una guia de lectura feta pel mateix Domènec Guimerà sobre el contingut de la correspondència.El web ha estat presentat aquest dissabte, dia 12 de juny, al Casal de les Escodines de Manresa, al mateix lloc on s’ubicava l’antiga “Prisión del partido” on Vicenç Prades va estar empresonat i davant del pis de la Lola Batlle i que després passaria a ser el domicili de tots dos. A la presentació hi han assistit la vídua de Domènec Guimerà (amb els seus fills i néts) i els néts de la parella protagonista, que fins ara desconeixien l’existència d’aquestes cartes.
L’acte ha servit també de record i homenatge a Domènec Guimerà. Li agraïm enormement la confiança que va dipositar amb la nostra Associació.
Les cartes es conservaran a l’Arxiu Comarcal del Bages.
Fragments d’algunes cartes enviades pel Vicenç a la Lola:
“emos sido siempre pobres, pero no me averguenzo en decirlo, ya que no hay persona más onrrada que es el pobre”. (31/1/1941)
“confío en ti, y en ti tengo toda mi esperanza y porvenir, ya que en ti están mis ilusiones, ilusiones de poderte, en verdad, decirte mía”. (29/4/1941)
“todos los días como, pero hay muchos que recojan las pieles del plátano, y se las comen como los cerdos. ¿No es triste todo esto que está pasando? Seguramente que el que está recojiendo las pieles de plátano para comer a tenido que trabajar toda la vida y hoy se encuentra viejo y sin comer”. (8/8/1941)
“es muy triste estar “Preso” y no saber por qué. Pues cada día tengo más ganas de salir. Quiero estar a tu lado para siempre”. (17/9/1941)
“El Sábado sólo nos dieron, por la mañana, un poco de café sin azúcar y nada más, y llebamos ya dos días, que sólo nos dan que una sola sardina de lata. Pues todo el mundo se pone enfermo. No nos dan caliente en todo el día, pues figúrate. Yo sólo tengo que decirte que no pierdo los ánimos, suerte a ti. Si pudiera contarte todo lo que a quí pasa te morirías de pena”. (Probablement febrer de 1942)
Cronologia del web “Cartes a Lola des de la presó de Manresa (1940-1943)”
Una història d’amor entre reixes esdevinguda
durant els anys més cruels del franquisme
Any 1940: Presó de Manresa (situada a l’actual Casal de les Escodines del carrer de Sant Bartomeu). Un pres de Sant Fruitós de Bages, Vicenç Prades, i la veïna del davant de la presó, Lola Batlle, es coneixen i s’enamoren. Durant la seva estada a la presó de Manresa (1940-1943), Vicenç Prades li arribarà a enviar més de 200 cartes. Acabaran casant-se i formant una família.
Any 2015: El tècnic editorial i editor Domènec Guimerà Mariné, de Santa Perpètua de Mogoda, troba una caixa de fusta amb totes les cartes en un mercat ambulant de Celrà i les compra. Comença a ordenar-les, transcriure-les totes i estudiar-les a fons.
Any 2018: Domènec Guimerà escriu a l’Associació Memòria i Història de Manresa i els fa partícips de la troballa de les cartes i del seu treball de gairebé tres anys. En el seu correu descriu així la parella:
“… es tracta d’una obra on el Vicenç retrata Lola i a si mateix com dos antiherois químicament purs, lluitadors i forts en el seu amor i l’esperança que se’n sortiran i seran feliços.”
“són víctimes de la guerra i sobretot de la repressió i l’arbitrarietat posterior”
I deixa molt clar quin és el seu objectiu amb les cartes:
“L’únic que em guia és pensar que aquesta història ha de ser coneguda perquè romangui en la memòria popular, com un exemple de fe, fortalesa i valors humans.”
Ben aviat Domènec Guimerà es troba amb tres membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa (Joaquim Aloy, Jordi Griera i Conxita Parcerisas) i acorden cercar la documentació penitenciària i judicial de Vicenç Prades, i definir el format i la sortida pública que tindrà el treball de Guimerà i el lloc definitiu on s’hauran de dipositar les cartes.
Any 2019: El mes de maig Domènec Guimerà, bo i malalt, finalitza el seu treball, inclosa una completa guia de lectura que anomena “Cartes a Lola”. Escriu a l’Associació:
“és per a mi un descans saber que ja hi esteu treballant; ara bé, m’ofereixo sincerament i cordialment a aportar físicament tots els materials i a no abandonar la feina sinó ajudant en tot allò que em sigui possible, presencialment i per qualsevol mitjà.”
Domènec Guimerà mor al cap de dos mesos, el mes de juliol, als 74 anys d’edat.
Any 2019-2021: L’Associació Memòria i Història de Manresa elabora un web on n’explica la història i localitza els néts de la parella d’enamorats, que desconeixien l’existència d’aquestes cartes dels seus avis.
12 de juny del 2021: Al mateix lloc on hi havia la presó i que ara hi ha el Casal de les Escodines, la vídua i fills de Domènec Guimerà es troben amb els quatre néts de la parella Vicenç Prades-Lola Batlle. Es presenta el web “Cartes a Lola des de la presó de Manresa (1940-1943)”, en record i homenatge a Domènec Guimerà Mariné. Les cartes ingressaran a l’Arxiu Comarcal del Bages
***
Adreça del web “Cartes a Lola des de la presó de Manresa (1940-1943)”:
https://www.memoria.cat/cartes-a-lola-des-de-la-preso/
Crèdits del web
Equip de treball de confecció del projecte
Joaquim Aloy, Jordi Griera-Cors, Fina Oliveras Riera, Conxita Parcerisas Estruch, Montserrat Ribas Sorinas i Teresa Torra Oliveres, de l’Associació Memòria i Història de Manresa
Transcripció de la totalitat de les cartes i autor de la “Guia de lectura”
Domènec Guimerà Mariné
Selecció dels fragments i de les imatges de les cartes per al web
Fina Oliveras Riera
Procedència dels documents de l’empresonament i del judici de Vicenç Prades
Arxiu Nacional de Catalunya i Govern Militar (Tribunal Militar Territorial Tercer).
Procedència de les fotografies
Familiars de Vicenç Prades i Lola Batlle
Josep Maria Vinyals
Agraïments
Domènec Guimerà Mariné (e.p.d) i Anna Manrique Persiva
Familiars de Vicenç Prades i Lola Batlle
Josep Maria Vinyals
Manresa, juny del 2020