L’estudi permet observar la repressió judicial i la vulneració de drets fonamentals que va patir la societat manresana durant el franquisme
Memoria.cat publica la investigació de la jurista Anna Lozano que recull totes les sentències conegudes del Tribunal de Orden Público (TOP) contra manresans durant el període de 1963-1977. Aquest treball permet, des d’una perspectiva local, observar la repressió judicial, la carència de garanties i la vulneració de drets fonamentals que va patir la societat manresana durant una part del franquisme.
La investigació titulada “El Tribunal de Orden Público (1963/1977): repressió franquista a Manresa” és el treball final de carrera de Lozano. Es tracta d’un estudi que analitza el TOP, un òrgan de repressió institucional de drets i llibertats públiques que va emprar el règim de Franco contra l’oposició. Tal com mostra Lozano, l’objectiu del Tribunal de Orden Público era reprimir conductes que sota el règim van ser considerades “delictes polítics”, però que realment eren manifestacions de drets fonamentals que feien perillar el fràgil equilibri de la dictadura.
La jurista analitza un total d’onze sentències que van afectar vint-i-quatre persones, la meitat dels quals eren manresans. Els delictes per als quals van ser més castigats van ser delictes de propaganda il·legal i d’associació il·lícita, fet que mostra que hi va haver casos de mobilització i oposició institucional per part de la societat manresana.
Una de les sentències que es poden consultar en aquest estudi fa referència al processament a l’exalcalde de Callús, Joan Badia, i a l’exregidor de Manresa, Ignasi Perramon, per un presumpte delicte de propaganda il·legal.
Anna Lozano Pérez (Sant Joan de Vilatorrada, 1999) és graduada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i aquest és el primer treball que publica a Memoria.cat.
Trobareu el treball aquí.