Publiquem nous documents inèdits sobre quatre mestres que exerciren a Manresa durant la República - Memoria.cat

Publiquem nous documents inèdits sobre quatre mestres que exerciren a Manresa durant la República

Un d’ells, Josep M. Casassas, aconseguí un gran prestigi a Xile, on s’exilià

Josep M. Casassas i els alumnes que havien acabat el batxillerat a l’Institut de Manresa, en un sopar el 31 de maig de 1936

Al web Els mestres de la República a Manresa. Trajectòries, pedagogies i depuracions hem pogut incorporar noves informacions i nova documentació sobre Josep M. Casassas Cantó, membre del Consell Nacional d’Unió Democràtica de Catalunya -que va ser professor i director de l’Institut de Manresa-, i de tres mestres del Grup Escolar Renaixença: Jaume Roigé Simó -propagandista de les tècniques Freinet-, Mercè Boté Puiggròs i Josep Mir Fàbrech. Tots quatre van ser represaliats pel franquisme i van veure estroncades les respectives carreres professionals.

A part d’algunes fotos noves dels quatre docents, són especialment interessants els documents i les dades biogràfiques que mostren la vida a l’exili de Josep M. Casassas i Josep Mir.
El primer, exiliat a Xile, després de diferents vicissituds va poder exercir la seva vida acadèmica a la Universidad del Norte, a Antofagasta, on menà una intensa tasca en la investigació històrica del nord de Xile i on té dedicat un carrer en memòria del seu prestigi intel·lectual.

A la documentació de Josep Mir, exiliat a França, s’hi reflecteix l’atzarosa vida que van haver de dur molts exiliats atrapats entre les coaccions del govern filonazi de Vichy i les autoritats d’ocupació alemanya. Tots dos són testimoni de les dificultats a què s’enfrontaren molts catalans que van haver de fugir de la repressió franquista.

La documentació inèdita dels quatre mestres la trobareu en els apartats següents:

Documents de Josep M. Casassas i Cantó
Documents de Josep Mir Fàbrech
Documents de Mercè Boté Puiggròs
Documents de Jaume Roigé Simó

Buscar a tot memoria.cat