De Conca a Manresa, un il·lustratiu calidoscopi vital
El portal www.memoria.cat s’enriqueix amb la publicació d’una nova web dedicada a les memòries escrites sota el títol “Pàgines viscudes” per l’activista social manresà Victorià Martínez Rubio (Solsona 1912-Manresa 1997). És un document de 65 pàgines escrit entre el 15 de gener de 1985 i el 10 d’octubre de 1987. Es tracta d’un il·lustratiu calidoscopi vital que arrenca amb l’arribada de la família a Solsona l’any 1907 procedent del poble de Reillo, Conca, i en el qual es reflecteixen les diferents etapes que van anar configurant la personalitat de Martínez, etapes que són un compendi de la història social de Catalunya.
Per les memòries desfilen els anys d’infantesa a Manresa, de pubertat i primera joventut a Sallent on s’inicia en el que serà una de les seves passions: l’esport de l’aigua i l’excursionisme, la descoberta del naturisme, el vegetarianisme i la fundació de la Societat naturista de Manresa el 1932, la guerra civil al bàndol republicà, període que ocupa 36 pàgines i la recuperació de la vida familiar un cop retornat després del pas pel camp de concentració.
Victorià Martínez va anar a la guerra empès per les circumstàncies socials, pel què diran, perquè ell es declarava pacifista, en un moment en el qual molts joves de la seva edat feien el pas de grat o per força. El seu diari de guerra és un text fresc, malgrat els anys transcorreguts; ple de detalls i de noms que permeten al lector fer-se una idea exacta de l’anar i tornar d’un exèrcit, el republicà, desorientat i a mercè de l’empenta dels “nacionals” i de l’aviació feixista italiana. Com a soldat de la República s’estrenarà al front d’Aragó, viurà les principals batalles: la de Terol, la de l’Ebre i el front del Segre als voltants del cap de pont franquista de Balaguer.
Martínez dedicà les memòries a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, entitat en la qual va col·laborar especialment organitzant sortides.
La web de les memòries de Vitorià Martínez és obra de Salvador Redó i Martí i es pot trobar al següent enllaç: https://www.memoria.cat/victoria-martinez; hi ha el document en format PDF de les memòries, un recull ampli de fragments destacats i un recull de fotografies; també es reprodueixen cinc poemes originals de Martínez que tenen en comú que són dedicats a la Coordinadora de jubilats i a les seves activitats.