El nostre web “Bagencs de la Lleva del Biberó” publica des d’avui les memòries de guerra inèdites del manresà Maurici Casasayas i Aloy (Manresa, 1919-2011), membre d’una família pagesa del barri de les Escodines. Aquestes són les tretzenes memòries que posem a l’abast del públic d’ençà que vam presentar aquest web el desembre de l’any passat.
Maurici Casasayas i Aloy va escriure aquestes memòries el mes de setembre de 2003 «a petició de la meva neta Aina» i, segons ell, «amb poques variants és la biografia dels que van néixer al primer quart del segle XX». Es tracta d’un plec de 28 pàgines de les quals 18 són dedicades al seu pas pel front, la retirada i l’empresonament de quatre mesos a Lleida. És aquesta part la que reproduïm.
La geografia bèl·lica de Casasayas és la comuna a la majoria de joves cridats a files el 1938. La seva lleva va ser la immediatament anterior a la del “biberó”. Tot i nascut a finals del 1919, compartia la principal característica dels “biberons” de la lleva del 41: joves a qui la guerra va truncar la joventut acabada d’estrenar.
El seu recorregut de guerra comença en els cruents combats de la línia de front del Noguera Pallaresa a l’indret de les Pedres d’Auló i en l’assalt republicà fallit a la muntanya de Sant Corneli, propera a Tremp, i acaba en el front de l’Ebre en el moment de l’ofensiva final franquista.
Fet presoner, ingressa al centre de detenció instal·lat al Seminari Vell de Lleida on passa privacions de tota mena. Allà es fereix en un peu al trepitjar un vidre i un retorn providencial a Manresa li salva l’amputació de la cama.
Aquí trobareu les 13 memòries dels “biberons” del Bages. Totes tenen un gran interès històric i humà.