Publiquem els papers catalans més rellevants de l’Arxiu d’Àvila - Memoria.cat

Publiquem els papers catalans més rellevants de l’Arxiu d’Àvila

L’excel·lent acollida de la publicació a memoria.cat, el juny passat, dels papers relacionats amb Lluís Companys que es conserven a l’Archivo General Militar d’Àvila ens anima a mostrar ara prop d’un centenar més de documents –de diferents temàtiques- confiscats també a la Generalitat de Catalunya.

Per tal de tenir una major difusió, hem engegat una col·laboració amb la revista Sàpiens que en publicarà els més significatius, en format col·leccionable, a partir de la revista del mes de febrer, que avui surt als quioscos, i els continuarà lliurant al llarg dels propers números.

La majoria d’aquests papers –d’un gran interès històric- vam obtenir-los l’any 2004 quan, després que la premsa de Madrid en fes pública l’existència, vam consultar-los a Àvila i vam demanar còpia dels més significatius.

Es tracta de documents polítics, militars, sobre indústries de guerra, agricultura, cultura, educació, escoltisme… Entre els més destacats, 21 actes de les sessions del Consell Executiu de la Generalitat celebrades entre el novembre del 1936 i el febrer del 1937.

També podem llegir-hi informacions confidencials sobre la marxa de la guerra i instruccions del Gabinet de Censura sobre les notícies que no passaven el seu sedàs, a més d’un estudi sobre el problema del sanejament del casc antic de Barcelona.

Un altre document de molt interès és el la relació de “militars facciosos executats” (com el general Manuel Goded), empresonats o donats de baixa.

La part més extensa correspon a l’àmbit cultural i educatiu. Dstaca en aquest sentit un valuós document del Departament de Cultura amb més de cent pàgines d’adrecesel projecte de creació d’un “Institut de les Lletres Catalanes”un projecte d’estatut de l’Institut de Ciències Naturals de Catalunyauns estatuts de la Federació Catalana de Societats de Teatre Amateur i uns altres de l’Associació Professional de Concertistes. També hi figuren papers  relatius al salvament del patrimoni artístic durant la guerra, als arxius, al el panorama teatral, fins i tot un detall de pressupost del Teatre Nacional de Catalunya. Hi ha també documents de l’Escola Nova Unificadael “Vaixell-escola” President Macià, el Conservatori del Liceu i sobre pedagogia musical. Molts papers no tenen data, per bé que la majoria de la documentació correspon a l’any 1937.

Podeu veure tots aquests documents en aquest enllaç: www.memoria.cat/avila

Buscar a tot memoria.cat