Aquest divendres l’historiador i arxiver Philippe Guillén, després de visitar l’escultura del seu admirat Joaquim Amat-Piniella situada davant del Casino de Manresa, ha presentat a la botiga “2 de piques” de la ciutat, el seu llibre en format còmic “Un republicano español muerto a los 20 años”. L’acte ha estat organitzat per l’Associació Memòria i Història de Manresa.
L’obra narra la història real del soldat republicà José Asín, que va morir poc temps després d’exiliar-se, al camp de concentració de Septfonds als 20 anys. Però Asín va ser una víctima mortal més d’aquest camp. Al mateix llibre de Philippe Guillén es reprodueixen els noms i cognoms i edats de 81 soldats que hi van morir. Les autoritats franceses no van informar-ne mai a les famílies. L’any 2017 es va descobrir que es conservaven les pertinences personals de 42 d’aquests soldats. El mateix Philippe Guillén en va fer l’inventari. Septfonds va arribar a acollir en condicions indignes fins a 20.000 refugiats que fugien del feixisme i que esperaven que França els tractaria com a refugiats polítics. No va ser així.
El llibre, editat per Alda Talent, amb el suport de l’Amical de Mauthausen, és una denúncia de la brutalitat del feixisme durant la guerra civil espanyola i del tractament inhumà de les autoritats franceses envers els refugiats catalans i espanyols que havien traspassat la frontera el 1939. Adjuntem alguns dibuixos il·lustratius del còmic de Philippe Guillén: els bombardeigs feixistes a la població civil; la fugida de milers de persones per les muntanyes havent d’anar deixant maletes pel camí; el drama humà de l’exili; els insults de “rojos asquerosos” que van rebre a França; els cops i els crits constants d’’”Allez, Allez” dels gendarmes a l’estació de tren de Borredon (lloc d’arribada de molts refugiats que eren portats a Septfonds); les condicions inhumanes d’aquest camp de concentració; la carta que José Asín envia a la seva xicota, on li amaga la crueltat del camp, comparada amb la que realment li podia haver escrit; l’exclamació d’aquesta en rebre-la: “Com poden empresonar els qui van lluitar per la llibertat?”. Aquesta és la mateixa pregunta que es feien tots els refugiats.
El drama humà dels camps de concentració francesos és una pàgina denigrant de la història de França, que oficialment no accepta encara aquesta denominació i n’utilitza diverses d’edulcorades per intentar amagar una realitat que nombrosos testimonis han descrit amb tota la cruesa.
“Un republicano español muerto a los 20 años” és un llibre del tot recomanable. Està especialment pensat perquè les noves generacions puguin entendre millor el trajecte vital de molts joves que van anar a defensar la República en plena joventut i molts dels quals van perdre la vida al front de guerra o a l’exili. És un llibre que enllaça el passat amb el present, que fa inevitable comparar el tracte que van rebre els refugiats espanyols a França el 1939 amb el que pateixen avui els refugiats que malviuen en diversos camps europeus, i en aquest sentit constitueix una denúncia dels moviments neofeixistes actuals.
Philippe Guillén és també autor de la biografia de José Cabrero Arnal (Josep Arnal), l’amic d’Amat-Piniella, amb qui va compartir el camí de l’exili i l’horror de Mauthausen.