Mor Lluís Maruny i Curto, psicòleg i destacada figura del PSUC manresà al final del franquisme i en la Transició - Memoria.cat

Mor Lluís Maruny i Curto, psicòleg i destacada figura del PSUC manresà al final del franquisme i en la Transició

Lluís Maruny ha mort avui a l’edat de 64 anys. Nascut a Manresa el 1947, procedia d’una família originària de La Bisbal d’Empordà, on s’hi instal·là de nou des de 1983. Maruny va ser una de les principals figures del PSUC de Manresa en els últims anys del franquisme i en la Transició i va participar activament en instàncies de lluita en favor de la democràcia com l’Assemblea del Bages.
L’Associació Memòria i Història de Manresa el va entrevistar arran de la seva vinculació amb les detencions a militants antifranquistes de Manresa de l’any 1975. Maruny se’n va lliurar, però va haver de fugir a Barcelona, amagat durant gairebé dos mesos. Podeu veure l’entrevista a:
També podeu escoltar la seva intervenció en el míting històric de presentació del PSUC a Manresa, que va tenir lloc el 3/7/1976:
Actualment, el seu fons personal –nodrit tant de documentació provinent de la seva activitat política com de la seva tasca laboral com a psicòleg- es pot consultar a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
La seva militància política va començar de molt jove. A 1966, amb 19 anys, participà en la famosa Caputxinada, la fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) i començà a teixir contactes amb personalitats del PSUC. També va participar en manifestacions contestatàries al franquisme, com la que va tenir lloc el 13 de desembre de 1966 organitzada pel SDEUB. Arran d’aquells fets, Maruny va rebre una multa de mil pessetes i una citació per comparèixer davant el Tribunal d’Ordre Públic (TOP) per a judici oral, però per ajornaments se’n va deslliurar.
Al mateix temps va participar en la refundació del PSUC a Manresa l’any 1967 i va ser un dels principals implicats d’aquest partit –juntament amb Ramon Majó- a l’Assemblea del Bages. Entre els càrrecs de responsabilitat que va ostentar en el PSUC de Manresa i comarca destaca el de responsable polític del Comitè Comarcal del PSUC del Bages a 1974.
Professionalment, Maruny va treballar com a psicòleg, exercint des de 1971 a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Va participar en la creació del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya a 1975 i, en tornar a La Bisbal d’Empordà a 1983, va formar un nou equip d’assessorament psicopedagògic actiu al municipi i el va dirigir entre 1988 i 1992.
Buscar a tot memoria.cat