Avui, 12 d’octubre de 2024, l’escriptor, historiador, divulgador i degà dels periodistes manresans Josep Tomàs Cabot ha mort als 94 anys.
L’Associació Memòria i Història de Manresa vol expressar el seu condol a la família i, alhora, mostrar el seu agraïment a Josep Tomàs Cabot per la seva col·laboració amb l’entitat sempre que se li ha demanat.
Al portal Memoria.cat trobareu diversos continguts relacionats amb l’escriptor manresà, que rebé el Premi Bages de Cultura l’any 2006:
-
Records de Josep Tomàs Cabot. Una entrevista, fragmentada en més d’una vintena de vídeos, sobre els seus records de la Guerra Civil i el franquisme. Entre moltes altres qüestions, Tomàs Cabot ens parla de l’Escola Asèptica, la construcció del Teatre Kursaal per part del seu avi Andreu Cabot, els inicis del cinema, la desaparició d’un parent seu a la rereguarda republicana, l’enderrocament de l’església de Sant Pere Màrtir, la moralitat religiosa del franquisme, l’Escola d’Assistents Socials Torras i Bages, la Revista Bages i la seva trajectòria com a escriptor.
-
Josep Tomàs Cabot explica els seus records dels bombardeigs de Manresa, un relat en 9 talls de vídeo.
Va estudiar medicina, va ser doctor en Filosofia i Lletres, periodista, historiador… Josep Tomàs Cabot tenia una extensa formació i una gran capacitat divulgativa i va desenvolupar una prolífica trajectòria vinculada a la història, al periodisme, a la ciència, a la literatura i a la cultura en general. Va ser director de la revista “Historia y vida” (1991-1997), professor d’Història d’Espanya Moderna i Contemporània als Cursos d’Estudis Hispànics per a estrangers de la Universitat de Barcelona (1974 -1992), va escriure nombrosos articles per a la Gran Enciclopèdia Catalana (amb la signatura JTC) i va col·laborar en diversos mitjans de comunicació.
És autor de gairebé una trentena d’obres, entre llibres de divulgació de la ciència [(El llarg camí de la ciència (2004) i El progrés tecnològic (2006)], i novel·les com El piquete (1960), premio Sésamo, La reducción (1963), Bona nit, senyor hoste! (1985), Giravolt dels dies (1986), L’inesperat arcàngel del matí (1986), finalista al premi Ramon Llull, L’últim experiment (1994), finalista al premi Ramon Llull, Deu visites al company absent (1997), Adéu, Bakunin (1998), Els miralls de Schubert (2001), El joc de l’urani (2003), La cadena (2002), Escamot d’afusellament (2004), El tren de Sibèria (2005), Weekend amb Robinson Crusoe (2007) i El capot del tsar (2010). També és autor de l’obra de teatre La petita pàtria de cadascú (2003) i del recull d’articles Retorn a casa. Dotze anys d’articles a Regió7 (1999-2010).
L’any 2010 Edicions Albí -editora de molts dels seus llibres- va publicar La Feina feta. Memòries professionals, on Tomàs Cabot hi ha deixat escrit el testimoniatge de tots els seus treballs. I l’any 2018 la mateixa editorial va recollir tota la seva narrativa en 5 volums, amb el títol “Josep Tomàs Cabot. Narrativa catalana completa”.
Justament enguany RTVE va penjar a la seva plataforma rtve.es/play una sèrie en cinc capítols de “La reducción”, que va emetre l’any 1966, produïda a partir de la novel·la homònima escrita per Josep Tomàs Cabot i també va recuperar una conversa amb l’escriptor manresà, emesa pel circuit català de RTVE el 23 de desembre de 1976, amb la participació de Roger Justrafé i Josep Maria Acarín, com a adaptador de la novel·la “El piquete” al format televisiu, amb el títol de “Piquet d’afusellament”.
Avui ens ha deixat un home bo i del qual sempre conservarem un record entranyable. Des de Memoria.cat enviem una càlida abraçada als seus familiars i amics.