Memoria.cat publica les memòries de guerra d’un jove manresà al front republicà d’Aragó i del Segre - Memoria.cat

Memoria.cat publica les memòries de guerra d’un jove manresà al front republicà d’Aragó i del Segre

Josep Compte i Teixidó va formar part de l’Exèrcit Popular de Catalunya, l’única unitat militar creada per la Generalitat

 

Eren uns joves i republicans que vivien pel muntanyisme; uns pioners dels esports de muntanya i del contacte amb la natura; eren uns joves profundament catalanistes. Josep Compte i Teixidó (Colònia del Pagès, Sant Joan de les Abadesses, 02.02.1915 / Terrassa, 26.10.2007) era un d’aquests joves. Fincat a Manresa de petit, era de la lleva de 1936 i li tocava incorporar-se a l’exèrcit, però optà juntament amb altres joves manresans i d’arreu de Catalunya per marxar voluntari al front sota la bandera del Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya i de la seva Companyia d’Esquí. Aquesta va ser la primera força militar d’estricta obediència catalana creada des del 1714.

Les memòries de Josep Compte aporten informació sobre la història d’aquesta poc divulgada unitat militar. La catalanitat del Regiment amb força elements sorgits d’Estat Català i altres organitzacions clarament separatistes, no va ser ben vista ni pels anarquistes ni pel govern de la República que aprofità les derivades dels Fets de Maig de 1937 per a liquidar-la.

A banda de les memòries, també es publiquen una desena de cartes que Josep Compte va enviar des del front d’Aragó i del Segre al secretari del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Lluís Serrat, que es guarden al fons documental de l’arxiu de l’entitat manresana. En aquestes cartes, Compte explica les seves circumstàncies personals i s’hi poden resseguir, també, les vicissituds dels soldats de muntanya. Quan escriu les cartes, el Regiment Pirinenc núm. 1 ja ha estat dissolt, i també la seva companyia d’esquí, i els han incorporat a la 72 Brigada de l’Exèrcit Popular de la República. A Compte, aquesta barreja no li agradà gens i en una carta diu que «d’ençà que estic en aquesta Brigada sóc molt més separatista que abans». A diferència de les memòries, que són més reposades i detallistes, les cartes són uns textos vius, espontanis, escrits sobre la marxa dels esdeveniments per un jove excursionista de 23 anys.

Hem d’agrair al fill de Josep Compte, Joan Compte i Grané, que ens ha fet a mans el material escrit i el gràfic, la possibilitat de fer aquest web i al CECB la seva predisposició per poder accedir al seu arxiu.

L’autor del web és Salvador Redó i Martí de l’Associació Memòria i Història de Manresa. Podeu accedir al nou web a través de l’adreça següent:

https://www.memoria.cat/josep-compte/

 

Buscar a tot memoria.cat