Dos manresans més participen a partir d’avui a la secció “records personals” de www.memoria.cat: Ramon Bohigas Santasusagna i Joan Vila-Masana i Portabella. Així, ja són 31 les persones que ens expliquen vivències que poden ser d’interès per als manresans.
Ramon Bohigas Santasusagna (Manresa, 1928). Va néixer al carrer de Santa Maria, va estudiar a l’Escola Renaixença i a l’Institut Lluís de Peguera. Va obtenir el títol d’Enginyer tècnic de mines l’any 1954. Al mateix temps estudiava violí al Conservatori de Manresa i es va treure el títol de professor de solfeig l’any 1948. Juntament amb la seva promesa Cecília ballava sardanes a la colla “El timbaler del Bruc” durant els anys quaranta, participant en diversos campionats de Catalunya. Quan es va casar i per raons de feina va anar a viure a Martorell, on resideix encara.
Ramon Bohigas va participar a finals de gener en una taula rodona sobre els mestres de la República, que es va celebrar a l’escola Renaixença. Va explicar els seus records com a ex-alumne del Renaixença durant els anys de la República i del franquisme. Precisament el text que va llegir és el que publiquem avui. Properament, i dins la seva secció titulada “Un dron sobre els meus records”, publicarem altres textos amb diferents vivències de la seva vida a Manresa.
Joan Vila-Masana i Portabella (Manresa, 1953). És un estudiós de temes manresans i autor de varis treballs d’història de la ciutat. Enginyer industrial per la UPC de Barcelona, enginyer en Génie Atomique pel INSTN de Saclay (Paris), i estudis de Filosofia i Lletres. Cap d’inspeccions d’instal·lacions nuclears i radioactives del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives de la Generalitat de Catalunya, director de serveis generals de l’Hospital Universitari de Bellvitge, director d’infraestructures de l’Institut Català de la Salut, i director d’infraestructures i enginyeria biomèdica de l’Hospital Clínic. Professor de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
La seva secció es titula “Les dècades de 1950 i 1960 viscudes per un noi manresà” i hi publicarà quatre articles plens de records i informacions interessants per a la història de la ciutat i acompanyats de diverses fotografies. Avui podeu llegir-ne el primer, titulat “Primers passos d’un alumne de pàrvuls: els Infants i l’Acadèmia Balmes (1953-1960)”. Els altres tres eran els següents:
- D’escolà als Infants a la primera experiència laboral passant per la Preparatòria de l’Institut Lluís de Peguera (1961-1963)
- El Batxillerat a l’Institut Lluís de Peguera (1963-1970)
- L’escoltisme com a lleure i filosofia de vida (1963-1973)
La finalitat dels “records personals” és recollir vivències de diferents manresans i manresanes que ens permetin conèixer o enriquir el nostre passat. Trobareu els articles dels diferents col·laboradors en aquest enllaç:
www.memoria.cat/records-personals
Fins ara ja participen en aquest apartat Josep Arola Sierra, Àngels Arrufat Dalmau, Joan Aurich i Casals, Josep Maria Bertran Teixidor, Montserrat Bozzo Roqué, Francesc Comas Closas, Xavier Domènech Sala, Josep Fuentes Ribas, Joan I. Garcia Codina, Antònia Maria Gorgas Bargay, Juli Grandia Cortina, Joan-Esteve Guillaumet Pérez, Ramon Majó Lluch, Josep Maria Massegú i Bruguera, Gonçal Mazcuñán i Boix, Clotilde Morales Coca, Ignasi Perramon i Carrió, Josefina Recasens Guitart, Enric Roca Carrió, Ignasi Segon Comellas, Jaume Serra i Carné, Francesc Serra Feu, Jaume Serra Fontelles, Joan Maria Serra Sala, Lluís Soldevila Mominó, Jaume Torras Rodergas, Marc Viader i Pericas, Joan Vilamala i Terricabres i Joaquín Vizcaíno Grima.