Memoria.cat fa sortir a la llum 5 cartes inèdites del president Lluís Companys, escrites des de la presó - Memoria.cat

Memoria.cat fa sortir a la llum 5 cartes inèdites del president Lluís Companys, escrites des de la presó

Avui el nostre web de l’Associació Memòria i Història de Manresa fa sortir a la llum cinc cartes inèdites del president Lluís Companys i sis missives, també inèdites, d’Enric Pérez Farràs. Les cartes van ser escrites a l’industrial i polític Jaume Creus quan tots dos estaven empresonats pels Fets del Sis d’Octubre de 1934. També s’han recuperat dues epístoles de Josep Dencàs, dues de Pere Foix, una de Frederic Escofet, una de Manuel Carrasco i Formiguera i una de Josep Canudas. Totes elles es poden trobar a la web www.memoria.cat/creus. 

Aquestes cartes formen part de 29 carpetes de documents que el drapaire Gabriel Domínguez López, del barri de Gràcia, va trobar fa anys en un pis de Barcelona i que han estat facilitades a l’Associació per Ignasi Mas i Santacreu. Les 29 carpetes salvades de l’oblit estan classificades entre les lletres “C” i “F”. De la resta de carpetes no se’n sap res. Tota la documentació ha estat lliurada a l’Arxiu Comarcal del Bages pel seu ingrés posterior a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Llegiu:
El destinatari d’aquestes cartes va ser l’industrial i polític Jaume Creus i Ventura, natural de Molins de Rei i domiciliat a Barcelona, home d’Estat Català i d’Esquerra Republicana de Catalunya, íntim amic dels presidents Macià i Companys. També s’han recuperat cartes de Manuel Carrasco i Formiguera, Josep Dencàs, Pere Foix, Frederic Escofet i Josep Canudes, com també còpies de cartes que Jaume Creus va enviar a Lluís Companys (10), Enric Pérez Farràs (3), Joan Casanovas (5), Josep M. Espanya (2) i Ventura Gassol (1), una correspondència que evidencia l’amistat que Jaume Creus tenia amb personalitats molt destacades de la vida política de l’etapa republicana:
Podeu consultar tota la documentació al web:

http://www.memoria.cat/creus

 

Ara fa poc més d’un any l’associació ja va donar a conèixer papers inèdits relacionats amb Lluís Companys, el més rellevant dels quals fou el manuscrit de la seva esposa Carme Ballester que narrava la detenció del president. Els documents  es poden consultar aquí:

Buscar a tot memoria.cat