L’escriptor manresà Josep Tomàs Cabot avui fa 94 anys

 

Josep Tomàs Cabot (Foto: Salvador Redó)

 

Avui l’escriptor, historiador, divulgador i degà dels periodistes manresans Josep Tomàs Cabot avui fa 94 anys. Des de l’Associació Memòria i Història de Manresa li volem fer arribar la nostra felicitació pel seu aniversari i l’agraïment per la seva llarga i prolífica trajectòria vinculada a la història, a la ciència i a la cultura en general.

Tomàs Cabot va ser director de la revista “Historia y vida” (1991-1997), professor d’Història d’Espanya Moderna i Contemporània als Cursos d’Estudis Hispànics per a estrangers de la Universitat de Barcelona (1974 -1992) i és autor de gairebé una trentena de novel·les. S’escau que justament des de fa pocs dies, RTVE ha penjat a la seva plataforma rtve.es/play una sèrie en cinc capítols de “La reducción”, que va emetre l’any 1966, produïda a partir de la novel·la homònima escrita per Josep Tomàs Cabot el 1963.

Després de gairebé seixanta anys, Tomàs Cabot ha estat una de les primeres persones a reveure aquesta adaptació televisiva, protagonitzada per Carlos Lemos, Pepe Martín i Jaime Blanch, i dirigida per Albert González Vergel.

També la mateixa plataforma ha recuperat i posat a disposició del públic interessat una conversa amb l’escriptor manresà, emesa pel circuit català de RTVE el 23 de desembre de 1976, amb la participació de Roger Justrafé i Josep Maria Acarín, com a adaptador de la novel·la “El piquete” al format televisiu, amb el títol de “Piquet d’afusellament”.

Els periodistes de TVE a Catalunya Francesca Puig, d’arrels navarclines, i el manresà Jordi Jané, han fet possible la recuperació, el més aviat possible, d’aquests dos programes històrics a la plataforma RTVE Play Catalunya. D’aquesta tasca se n’ha encarregat el  departament d’Intercatius i Rtve de TVE Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, en col·laboració amb el departament de Documentació i Arxiu de TVE, els arxius de la primera televisió en català. S’hi poden veure, en obert i gratuïtament, els continguts de més valor històric, cultural o social que s’han enregistrat des que es va obrir el centre de TVE, a Miramar, del que enguany se celebren els 65 anys.

Al portal Memoria.cat trobareu diversos continguts relacionats amb l’escriptor manresà, que rebé el Premi Bages de Cultura l’any 2006:

Buscar a tot memoria.cat