Aquest divendres, 18 de gener, a les 19h, al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (carrer del Canonge Montanyà), s’inaugurarà l’exposició “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”, produïda per l’ Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa.
Durant l’acte inaugural també es descobrirà una placa oferta per la Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Manresa i el Consell de l’Advocacia Catalana que serà un homenatge permanent a les víctimes dels bombardejos de l’aviació franquista sobre la població civil.
Els comissaris de l’exposició són Joaquim Aloy, Pep Castilla, Pep Corral, Conxita Parcerisas i Teresa Torra, membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa. La documentació històrica ha anat a càrrec de Pere Gasol i Joaquim Aloy. El disseny i la producció són de L’Arada Creativitat Social.
El 21 de desembre del 1938 i el 19 de gener del 1939, a finals de la Guerra Civil, l’aviació franquista va bombardejar la ciutat de Manresa produint un mínim de 35 víctimes mortals. L’exposició vol recordar aquests fets tràgics, acostar l’espectador a les circumstàncies de l’època i homenatjar les persones que hi van perdre la vida.
L’exposició es podrà veure fins el dia 3 de març.
Horaris: els divendres de 18 a 20h; els dissabtes de 12 a 14h i de 18 a 20h i els diumenges de 12 a 14h
Visites guiades: els dissabtes i diumenges a les 13h. Visites concertades per centres educatius: entre setmana.
Trobareu informació, documents, imatges i vídeos de familiars de les víctimes i de testimonis dels bombardeigs al web “Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39)”:
Aquesta exposició forma part dels darrers actes del programa de la Capitalitat de la Cultura Catalana.
La commemoració dels 80 anys dels bombardeigs va començar el dissabte 22 i diumenge 23 de desembre amb l’espectacle multidisciplinari “Refugiar-se” i continuarà el divendres 25 de gener amb la taula rodona “Els bombardeigs franquistes durant la Guerra Civil”, que tindrà lloc a l’Espai Plana de l’Om a 2/4 de 8 del vespre, amb la participació dels historiadors Joan Villarroya i Pere Gasol i l’advocada Anaïs Franquesa.