Dimarts vinent, dia 22 de març, a les 19h., a la Llibreria Papasseit de Manresa (carrer de Barcelona núm. 25), tindrà lloc la presentació del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984) de la historiadora Neus Moran.
El llibre serà presentat per Joaquim Aloy, president de l’Associació Memòria i Història de Manresa, i comptarà amb la presència de l’autora.
El llibre posa per primera vegada al descobert els documents que expliquen una de les facetes més desconegudes de la repressió franquista a Catalunya: la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer. L’estudi mostra l’abast i els efectes d’aquest espoli general, metòdic i ben planificat des de l’inici de la Guerra Civil per perpetuar-lo més enllà de la dictadura. A través seu comprovem com la persecució implacable de milers d’entitats ocasionà la destrucció gairebé irreparable del teixit i la dinàmica associativa existent fins aleshores.
Neus Moran i Gimeno (València, 1979) és doctora en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciada en belles arts per la Universitat Politècnica de València. Actualment és investigadora de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral, «CADCI. Guerra i memòria espoliada (1936-1939)», és fruit de la recerca iniciada el 2013 per a l’exposició «Els papers del CADCI. Memòria recuperada”.
En aquest enllaç trobareu més informació sobre l’obra, diverses crítiques, i les primeres 20 pàgines.