Aquest dijous, dia 18: la vida i obra del periodista Josep Maria Planes puja a l’escenari

Amb guió de Llorenç Capdevila, direcció de Fina Tapias i amb actors i actrius dels Carlins

L’actor Marc Freixa en el seu paper de Josep Maria Planes (Fotografia de Maribel Montardit).

 

Dijous vinent, dia 18 de juliol, a les 7 de la tarda, a l’auditori de La Plana de l’Om de Manresa, tindrà lloc la lectura teatralitzada “Planes (del turisme literari al periodisme compromès)”, un muntatge teatral creat per l’escriptor Llorenç Capdevila a partir de textos del periodista manresà Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). L’obra és dirigida per Fina Tapias i interpretada pel grup d’actors i actrius de la Companyia Els Carlins.

L’espectacle ressegueix la trajectòria personal i professional de Josep Maria Planes a partir, sobretot, de la lectura teatralitzada de fragments de la seva obra, mentre el personatge de l’autor (encarnat per l’actor Marc Freixa) va intervenint per lligar-ho tot.

S’hi mostra la modernitat, la vàlua literària i la diversitat de l’obra de Planes (de la crònica cultural al periodisme d’investigació, de l’article esportiu al reportatge social, del teatre a l’entrevista i de la recreació de la vida noctàmbula al comentari humorístic), gairebé sempre impregnada d’ironia, d’un valor literari inqüestionable i d’una vigència de vegades sorprenent.

La lectura i la interpretació dels actors s’il·lustra amb imatges dels espais i personatges a qui es fa referència, per mostrar l’ambient de l’època, que va de la dictadura de Primo de Rivera a l’esclat de la guerra civil, passant per la proclamació de la República, la popularització de l’esport de masses, l’ambient de les nits barcelonines o la violència anarquista, de la qual va ser víctima mortal el 24 d’agost de 1936.

Tres espais diferents a l’escenari

A l’escenari hi haurà tres espais diferents: l’escriptori de Josep Maria Planes al centre; un salonet a una banda, i dos tamborets a l’altra, on els actors i les actrius, vestits de l’època, aniran donant veu als textos del periodista segons s’escaigui.

El mateix Planes, a part d’introduir les seves vivències, participa directament en alguns dels fragments tot formant part d’escenes corals que recreen els ambients, les seves lluites i les seves idees, així com el seu tarannà inquiet, sorneguer, compromès i apassionat.

De fons, el fil musical del moment, com el charleston, el jazz, o el mambo, faran acte de presència per acompanyar el salt en el temps.

La interpretació de l’obra va a càrrec del grup d’actors i actrius de la Companyia Els Carlins. La figura del protagonista, Josep Maria Planes, és interpretat per l’actor Marc Freixa, i Pere Font, Jordi Segon, Àngels Torrens, Meritxell Costa i Maribel Montardit l’acompanyaran llegint els diferents textos de l’obra.

L’acte és obert a tothom.

Aquest és el darrer acte del cicle “Cent anys llegint Planes”, organitzat per l’Associació Cultural El Galliner, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Bages-Moianès i l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. L’objectiu és reivindicar la personalitat de Josep Maria Planes i contribuir a difondre’n l’obra. Els tres actes s’han organitzat amb motiu del centenari de la publicació del seu primer article signat, el 19 de juliol de 1924, article que va dedicar a l’insigne dramaturg Àngel Guimerà, que havia mort el dia abans.

Trobareu una àmplia informació sobre la vida i obra de Josep Maria Planes al Web de Josep Maria Planes i Martí. Escriptor manresà (1907-1936). Pioner i víctima del periodisme d’investigació.

Buscar a tot memoria.cat